Un grup de manifestants ha incendiat el Congrés després de l'aprovació d'una esmena sobre la reelecció presidencial. El jove, un líder de la joventut del Partit Liberal, va morir per l'impacte d'un balí de goma disparat per la Policia després d'irrompre a la seu del seu partit, el més gran de l'oposició, en el curs dels aldarulls.

La xifra d'arrestats podria ser de més d'un centenar, segons mitjans locals, mentre que el nombre de ferits és encara incert.

La mort es va produir la mitjanit de divendres quan efectius policials van entrar a la seu del partit, al centre d'Asunción, on hi havia reunits diversos afiliats, i van realitzar trets amb projectils de goma.

Efraín Alegre, president del partit, ha indicat que "els policies van entrar a atropellar, els van posar de cap per avall, els van tirar a terra. Van entrar amb molta agressivitat, trencant les portes, va ser cosa de salvatges".

Les protestes i enfrontaments amb la Policia es van succeir fins a entrada dissabte a la matinada als carrers del centre d'Asunción, amb els manifestants formant barricades i causant destrosses en alguns establiments.

Entre els ferits per balins de goma, a més d'Alegre, hi ha el diputat del seu partit Edgar Acosta.

L'origen de la disputa

Els primers enfrontaments van tenir lloc a l'exterior del Congrés divendres a la tarda, després que 25 senadors aprovessin una esmena constitucional per facultar un segon mandat presidencial, prohibit per la Constitució.

La votació dels 25 senadors que va provocar l'esclat de violència es va realitzar a les dependències del Front Guasú, de l'expresident Fernando Lugo, i sense la presència de la resta de legisladors i del president del Senat, Roberto Acevedo.

Abans el mateix Acevedo havia rebutjat donar entrada a aquest projecte i el va arxivar, ja que un de similar va ser rebutjat a l'agost pel Senat i la normativa de la Cambra estipula que en aquest cas ha de passar un any fins a tractar-se per segona vegada.

El senador oficialista Juan Darío Monges, un dels 25 senadors, va anunciar després als mitjans que el projecte aprovat estableix que els presidents i vicepresidents del país podran buscar un període més, sigui de manera contínua o alternada.

El president de la Cambra de Diputats, Hugo Velázquez, va convocar després una sessió per a dissabte en la qual tractar l'esmena, que posteriorment va desconvocar per evitar més incidents.

En cas d'haver-se aprovat l'esmena, el procediment estableix que el projecte es remeti al Tribunal de Justícia Electoral, que després convocaria un referèndum perquè es decideixi sobre la reelecció presidencial.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat