L'últim veterà francès que va participar en el desembarcament de Normandia, Léon Gautier ha mort als 100 anys. Gautier era el darrer supervivent de les forces franceses que havien participat en aquesta decisiva operació de la Segona Guerra Mundial. El veterà formava part dels cossos d'elits francesos que es van unir als aliats en l'ofensiva del Dia-D. Un total de 177 francesos van participar-hi, amb la mort de Gautier, ja no queden supervivents. 

La mort de l'últim heroi francès de Normandia ha commocionat la societat francesa. Les xarxes s'han omplert de comiats al veterà. Entre els missatges més destacats es troba el del president francès Emmanuel Macron, qui ha recordat les paraules del mateix Gautier per acomiadar-lo: "No som herois, només hem complert amb el nostre deure". 

Una vida marcada per la Segona Guerra Mundial

Gautier tenia 17 anys quan va començar la Segona Guerra Mundial, en aquell moment es va allistar voluntàriament a la Marina, l'única branca de les forces armades franceses que acceptaven nois tan joves. Abans d'arribar a la costa de Normandia el Dia-D, el jove Gautier va participar en operacions a l'Atlàntic i en diversos països d'Àfrica i Àsia. Finalment, va ser destinat al Regne Unit per formar-se. Allà va ser un dels escollits per participar en el desembarcament de Normandia. La seva missió? Prendre una central telefònica i un casino. 

El Batalló de Marins Francesos Lliures, entre els quals es trobava Gautier, era una peça més del complex engranatge desplegat pels aliats a Normandia el 6 de juny de 1944. El batalló francès va formar part de la primera onada d'assalt. Segons va explicar en diverses ocasions el mateix Gautier, en poc més de quatre hores, el seu batalló va aconseguir alliberar gairebé dos quilòmetres de platja. Tanmateix, aquest avenç ràpid inicial ràpidament es va convertir en una guerra de desgast., El veterà afirmava que després d'aquests dos quilòmetres inicials es va veureu submergit en dos mesos i mig de batalla ininterrompuda. 

"Manteniu-vos vigilants. Cal protegir la pau, és molt millor servir en temps de pau. La pau és meravellosa, la guerra només porta desgràcies, per als civils i per a nosaltres", va afirmar Gautier en la darrera entrevista que va donar. El seu darrer missatge públic va seguir les línies de les seves aparicions al llarg de la seva vida: un clam per la pau.