El cap del Servei d'Informació i Seguretat (SIS) de Moldàvia, Alexandru Musteata, ha advertit aquest dilluns que Rússia podria atacar el territori moldau a començaments de l'any 2023. "La pregunta no és si Rússia llançarà una nova ofensiva en direcció al territori moldau, sinó quan passarà", ha afirmat Musteata en declaracions a la cadena TVR Moldàvia. I ha admès que Moscou podria intentar enllaçar-se amb la regió independentista moldava de Transnístria. En aquest sentit, ha remarcat que, atès que Transnístria és part del territori nacional moldau, Rússia estaria atacant el país. "Aquest és un risc real i molt alt", ha lamentat el representant de la Seguretat Nacional de Moldàvia. També ha alertat que el dipòsit de municions més gran d'Europa es troba a Transnístria i que està custodiat per soldats russos i Moscou el podria utilitzar si decidís atacar Moldàvia.

Arran de l'alerta creada per les declaracions de Musteata, el mateix SIS ha matisat més tard que la hipotètica ofensiva russa dependria de la situació bèl·lica a Ucraïna. La regió de Transnístria, la població de la qual és majoritàriament russa i ucraïnesa, ha cobrat protagonisme durant els últims mesos pel seu vincle amb el govern rus i la seva important posició geoestratègica. Val a dir que les autoritats ucraïneses han arribat a denunciar possibles incursions russes cap a l'oest d'Ucraïna des d'aquest territori.

Transnístria ja ha demanat independitzar-se de Moldàvia

Transnístria, anomenada oficialment República Moldava de Transnístria (RMP), és una entitat separatista prorussa que actua com a Estat, però que no gaudeix de reconeixement internacional, ja que se la considera part de Moldàvia. Ara, enmig de la invasió russa d'Ucraïna, ha demanat que es reconegui la seva independència, després que Moldàvia hagi sol·licitat entrar a la Unió Europea. "En aquestes noves circumstàncies, incloent-hi les creades per les accions dels líders moldaus, demanem a la part moldava que iniciï un diàleg amb Transnistria per aconseguir la coexistència en bon veïnatge de dos Estats independents", es pot llegir en un comunicat publicat pel "Ministeri d'Exteriors" d'aquesta república no reconeguda internacionalment.

Transnístria es troba dins del territori de la República de Moldàvia, entre el riu Dnièster i la frontera amb Ucraïna. Concretament, l'enclavament separatista de Transnístria es va formar a principis de la dècada de 1990 per forces de l'antic Exèrcit Roig estacionades a Moldàvia que s'oposaven a la creació d'un Estat independent de Moscou, fet que va provocar la guerra de Transnístria (1990-1992). 

Per contra, la República de Moldàvia no reconeix la secessió i considera els territoris controlats per Transnístria com a part de la regió autònoma moldava de Stînga Nistrului. Certament, la invasió russa d'Ucraïna ha augmentat el temor del govern moldau a una intervenció militar russa com està passant a Ucraïna. És per això que la primera ministra Natalia Gavrilita, de la formació liberal i europeista Acció i Solidaritat, s'ha afanyat a demanar formalment l'entrada a la Unió Europea (UE).

 

Imatge principal: Fotografia d'un carrer de la capital de la regió de Transnístria, Tiraspol