El grup conservador Els Republicans a l'Assemblea Nacional francesa ha presentat una moció de censura contra el Govern del president gal, Emmanuel Macron, per la seva decisió de voler aprovar la reforma de les pensions sense el vot en aquesta cambra.

El president d'aquest grup, Damien Abad, ha indicat davant de la premsa que no poden acceptar que un projecte de llei "tan important" i "fonamental" no es voti. Els Republicans han llançat la seva moció de forma independent. Per poder ser presentada, es necessita el suport de 58 diputats.

L'oposició disposava de 24 hores des de l'anunci aquest dissabte del primer ministre, Édouard Philippe, de què l'Executiu recorrerà a l'article 49.3 de la Constitució per saltar-se el vot parlamentari i, una vegada presentada, hi ha un termini de 48 hores perquè aquesta moció sigui votada. En cas de no haver-ho fet, el projecte de llei hauria estat aprovat de forma automàtica a l'Assemblea.

Ara, si l'Executiu supera la moció de censura, el text anirà al Senat per a una primera lectura en aquesta cambra i, si hi ha discrepàncies, passaria de nou a l'Assemblea, on l'Executiu podria servir-se de nou d'aquest article constitucional, qualificat per l'oposició d'antidemocràtic.

Per als conservadors francesos, la reforma de les pensions empresa pel Govern, que vol instaurar un sistema universal de pensions que acabi amb els actuals 42 règims diferents, ha estat un "fracàs" tant en el seu fons com en la forma.

L'última vegada que es va recórrer al 49.3 va ser el 2016. El llavors primer ministre, Manuel Valls, ho va fer per aprovar l'igualment controvertida reforma laboral, que també va provocar protestes als carrers.

Des de la fundació de la V República a França el 1958 aquest mètode, impopular per considerar-se una aprovació per la força, s'ha utilitzat 86 vegades.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Romain Grau Carles Puigdemont Sípaíscatalà
Consell per la República Puigdemont, a casa de l'home de Macron a Perpinyà Lluís Bou