Els miracles, si se'n pot dir així dels rescats de persones d'entre les runes, succeeixen a Turquia. Aquest dimarts un equip de rescat ha pogut treure d'entre les runes d'un edifici a la ciutat Adiyaman un noi que portava la frívola xifra de 198 hores enterrat després del terratrèmol. Aquest, però no és el primer rescat que s'ha pogut completar després de tantes hores sota les runes. El passat diumenge un altre equip de rescatistes també va poder rescatar una dona que feia més de 150 hores que estava atrapada sota les runes de l'edifici on vivia i que va col·lapsar durant el terratrèmol.

Pel que fa a les xifres de morts més recents, segons informa l'agència turca d'emergències, Afad, almenys 31.643 persones han mort i altres 80.000 han resultat ferides en els terratrèmols de magnitud 7,7 i 7,6 que dilluns passat van devastar el sud-est de Turquia, i que han deixat també un mínim de 3.575 morts a Síria. Les noves dades arriben quan encara avui s'estan localitzant a víctimes amb vida entre els enderrocs dels milers d'edificis que es van esfondrar en les deu províncies més afectades pel sisme.

També ha circulat un vídeo que mostra com es va viure el moment del terratrèmol en un hospital turc, concretament en la unitat de nounats. En el vídeo s'observa a les infermeres i la seva ràpida i instintiva reacció al notar com el terra tremola sota els seus peus. Totes van corrents a la sala d'incubadores per assegurar-se'n que els nadons estan segurs. 

Segueixen els rescats

Una dona de 40 anys ha pogut ser localitzada amb vida després de 170 hores atrapada entre les runes d'un habitatge a la ciutat de Gaziantep, mentre que en Antakya, un home va ser trobat amb vida. Davant aquests rescats, alguns experts han demanat que es vagi amb compte amb les labors de desenrunament, tant per la possibilitat que hi hagi supervivents com per a no danyar els cadàvers de les víctimes. Ahmet Ovgun Ercan, un prestigiós geofísic de la Universitat Tècnica d'Istanbul ha estimat en la xarxa social Twitter que pot haver-hi encara 155.000 cadàvers entre els enderrocs.

A Síria, tant el Govern com l'organització de rescats tas cascos blancs, han deixat d'actualitzar els seus balanços de víctimes assíduament. Altres fonts citen xifres més elevades, com el denominat Govern de Salvació, de l'aliança islamista Organisme d'Alliberament del Llevant, que controla bona part de la província nord-occidental siriana d'Idlib, l'últim bastió opositor de Síria, i que assegura que en solo en les seves zones s'han registrat més víctimes de les que els cascos blancs reporten per a totes les àrees rebels.

Turquia continua evacuant les zones afectades i detenint constructors

Les autoritats turques han informat que unes 158.000 persones han estat evacuades a altres províncies. L'incompliment de les normatives de construcció i les successives amnisties donades pel Govern a edificis aixecats sense llicència expliquen l'enorme nombre de víctimes mortals, segons denúncia el Col·legi d'Arquitectes de Turquia. Per aquest motiu, s'han dut a terme detencions de grans empresaris del sector de la construcció. El dilluns es van desplomar milers d'edificis a Turquia que teòricament haurien d'haver aguantat un terratrèmol de 7,7 graus de magnitud. Commocionats, els turcs han començat ja a buscar culpables. Segons l'agència estatal Anadolu, més de cent persones han estat detingudes en les deu províncies afectades i el Ministeri de Justícia ha ordenat crear una unitat de recerca i el nomenament de fiscals per a perseguir constructors i altres responsables d'edificis que no complien la normativa.