La contaminació dels rius a l'Índia és una de les problemàtiques més mediàtiques que tenen. Els polítics intenten maquillar la realitat i, a vegades, aquesta pot sortir cara. El ministre en cap de Punjab, Bhagwant Mann, va beure aigua del Kali Bein, un rierol sagrat a Sultanpur Lodhi, per demostrar que no està contaminat i va acabar ingressat a l'hospital general de Delhi. A més, hi ha un vídeo que s'ha fet viral on se'l veu bevent un got sencer d'aigua amb total convicció que va ser compartit pel mateix Partit Aam Aadme (AAP) abans de la terrible conseqüència.

Un vídeo viral

En el vídeo, es pot veure com els seus seguidors i part de l'equip del polític l'aplaudeixen amb orgull. La polèmica s'ha fet extensible mundialment i els mateixos líders de l'AAP són ara els qui corren a desmentir que Mann hagi acabat ingressat o que hagi patit qualsevol mena d'infecció. Tan sols admeten que va anar a l'hospital per "una simple revisió rutinària i ja ha rebut l'alta mèdica". Concebre el riu com un bé sagrat i la promoció de la neteja d'aquest han estat els dos factors que el van animar. També en les imatges que circulen es pot veure el reconegut ecologista i diputat de Rajya Sabha Baba Balbir Singh Seechewal, l'encarregat d'haver convidat el ministre en cap a participar en el 22è aniversari de la neteja del riu Kali Bein i va ser ell, precisament, qui va oferir un got d'aigua del riu.

El problema de la contaminació

La contaminació d'aquests rius a l'Índia prové d'aigües residuals de les ciutats i pobles veïns. El Kali Bein és sagrat per als sikh després que el Gurú Nanak s'hi banyés. El repte de promoure uns rius més segurs per a la salut de tothom és un objectiu que persegueixen moltes persones. Destaca l'activista conegut com EcoBaba, que va començar a buidar de brossa i restes residuals els 160 quilòmetres que té el Kali Bein a principis del 2000 i també assegura que vol rebaixar la contaminació del mateix riu Ganges. Malgrat tot, no és fàcil.  A tall d'exemple, aquest activista va trigar set anys a posar en marxa un projecte que va aconseguir atraure centenars de voluntaris. També es va fer famós per dissenyar un sistema de clavegueres al Punjab de baix cost, fet que va permetre reciclar les aigües residuals per emprar-les en els camps de cultiu.

Si mirem el Ganges, el més representatiu de l'Índia, flueix poc més de 2.600 quilòmetres pel nord del país, però és més que un riu. Per als hindús, és la mateixa deessa mare Ganga i un focus de devoció religiosa per a desenes de milions de persones a tot el món. També és una font vital d'aigua i vida per a més del 40% de la població de més de mil milions de persones de l'Índia. Tanmateix, cada dia s'aboquen al Ganges uns tres milions de litres d'aigües residuals, i només aproximadament la meitat d'aquestes s'han sotmès a un tractament. Les aigües del riu són tan brutes que es considera una de les vies fluvials més contaminades del món. Però hi ha més que les aigües residuals que entren en aquest riu: els residus de les adoberies, les plantes químiques, les fàbriques tèxtils, els escorxadors i fins i tot els hospitals s'hi aboquen, sense tractar-s'hi. Les preses bloquegen i alteren el cabal del riu en els seus trams més alts. L'agricultura absorbeix grans quantitats d'aigua i la utilitza per regar desenes de milers de camps.