El Tribunal Suprem de la Justícia de la Nació (SCJN) de Mèxic ha declarat aquest dimarts inconstitucional la penalització de les dones que avorten en la primera etapa de l'embaràs i ha reconegut el dret a decidir en una decisió històrica. Per unanimitat, els ministres del ple han invalidat l'article 196 del codi penal de l'estat de Coahuila que imposava d'un a tres anys de presó "a la dona que voluntàriament practiqui el seu avortament o a la persona que li fes avortar amb el consentiment".

Aquesta decisió del Suprem només invalida el codi penal de l'estat en qüestió, Coahuila, però estableix un precedent obligatori per a tots els tribunals del país, que hauran de pronunciar-se a favor de les dones d'altres estats.

4 estats de 32

"No té cabuda un escenari en el qual la dona i les persones amb capacitat de gestar no puguin plantejar-se el dilema de continuar o interrompre el seu embaràs", argumenta el projecte del ministre Luis María Aguilar.

Fins ara, l'avortament, la criminalització del qual és competència local, només estava despenalitzat en 4 dels 32 estats del país: Ciutat de Mèxic, Oaxaca, Gentilhome i Veracruz. Però a partir d'avui, la SCNJ ha declarat inconstitucional la criminalització de la dona que avorta i la del personal sanitari que l'assisteix amb consentiment.

"Drets humans en joc"


La ministra Margarita Ríos-Farjat ha indicat avui dimarts que "la capacitat de sancionar a qui interromp voluntàriament el seu embaràs no és una potestat disponible per al legislador, ja que estan els drets humans en joc", En aquest sentit, el ministre Aguilar ha definit la decisió com a "històrica" perquè és la primera vegada que el Suprem de Mèxic "posa al centre de la discussió el dret a decidir", segons el ministre Aguilar.

Ara, dones i organitzacions que defensen els drets reproductius podran aprofitar el precedent per combatre per la via judicial la criminalització de l'avortament en altres codis penals estatals.

Entre les implicacions d'aquesta despenalització destaca que "la garantia que les dones o persones gestants que així ho decideixin puguin interrompre el seu embaràs en les institucions de salut pública de forma accessible, gratuïta, confidencial, segura, expedita i no discriminatòria".

Desacords

Malgrat el suport al projecte i al concepte del "dret a decidir", els ministres han mostrat el seu desacord en si la decisió havia de definir el temps de l'embaràs. Alguns ministres han argumentat que el "dret a decidir" no és "il·limitat", mentre que d'altres lamenten que el projecte "quedés curt", ja que havia d'invalidar tots els articles que criminalitzen l'avortament sota qualsevol precepte.

En la imatge principal, una manifestació a favor de l'avortament avui a Mèxic / Europa Press