Metges Sense Fronteres ha guanyat el pols a Giorgia Meloni per desembarcar més de 200 migrants a Itàlia, després de les polèmiques arribades selectives imposades pel govern d'ultradreta. L'ONG ha aconseguit que les autoritats italianes tornin a avaluar l'estat psicològic dels nàufrags i que, finalment, permetin el seu desembarcament. El cap de la missió de rescat, Juan Matías Gil, ha anunciat aquest dimarts la notícia amb "gran alleujament" després d'una llarga jornada.

El vaixell humanitari Geo Barents va arribar al port italià de Catània el passat 5 de novembre, amb 572 migrants a bord. L'executiu d'extrema dreta va autoritzar només el desembarcament d'aquelles persones considerades "vulnerables": dones, menors i malalts. Així doncs, les autoritats italianes van portar a terme una avaluació psicològica per veure qui es trobava en aquesta situació de vulnerabilitat. És per això que 215 nàufrags van haver de romandre a la nau, per ser retornats a aigües internacionals. Situació que ara ha canviat, ja que Metges Sense Fronteres (MSF) ha aconseguit que desembarquin totes les persones.

Salvini contra les ONG

L'ONG havia demanat una segona avaluació psicològica dels migrants perquè havia esclatat un brot de sarna, motiu pel qual havien proliferat els atacs de pànic i altres problemes mentals. Les autoritats italianes han accedit a aquesta segona avaluació, han constatat la vulnerabilitat d'aquestes persones i han permès el seu desembarcament, després de gairebé dotze hores d'"extenuants" exàmens. Tot són homes de Pakistan, Bangladesh, Egipte i Síria, que han rebut amb alegria la notícia. Qui també s'ha mostrat feliç han estat el cap de la missió de rescat i el grup d'una trentena d'activistes que s'han personat cada dia al port per demanar "l'alliberament" de tots els nàufrags. Falta per resoldre ara on seran traslladats, tot i que no es descarta que acabin al Palau d'Esports de Catània — on hi ha els migrants acceptats en el primer "desembarcament selectiu".

Els "desembarcaments selectius" formen part d'una estratègia impulsada pel vicepresident i ministre d'Infraestructures, el també ultradretà Matteo Salvini (Liga). Com que té competències portuàries, Salvini va tirar endavant un decret per dificultar les tasques de les ONG. L'argument que fa servir el neofeixista italià és que aquestes entitats suposadament fomenten la immigració il·legal des del nord d'Àfrica. Però en aquesta ocasió el pols l'ha guanyat MSF, que ha aconseguit el desembarcament de totes les persones del vaixell humanitari Geo Barents.