Malgrat que el nombre de morts des de l'alçament militar de l'Exèrcit birmà el passat 1 de febrer ja arriba als trenta, la violència policial no desanima les protestes arreu del país. Just un mes després del cop d'estat, Birmània segueix enmig de protestes multitudinàries, vagues generals i mostres de resistència civil, les quals han augmentat en severitat en els últims dies, d'ençà que les forces de seguretat han començat a carregar contra la població amb munició real.

Segons l'última actualització de l'Associació per a l'Assistència de Presos Polítics (AAPP) de les protestes ahir diumenge, es van registrar víctimes mortals a Yangon, Mandalay, Dawei, Bago, Magwe, Pakokku i Kyaukse, a més de 200 persones que van resultar ferides. De moment, el total de morts a mans de les forces de seguretat en l'últim mes ja arriba als trenta.

Aquest dilluns les manifestacions no semblen desistir. La policia ha carregat contra la població amb pots de gas lacrimogen a l'antiga capital de Yangon. Segons els mitjans locals, unitats de militars han estat mobilitzats en tasques de suport a la policia.

protestes cop d'estat birmania myanmar efe

Els manifestants es protegeixen de la violència policial / Efe

L'AAPP informa que des de l'1 de febrer 1.132 persones han estat detingudes, inclosos polítics com la líder de facto Aung San Suu Kyi, activistes, periodistes i manifestants, dels quals 833 encara continuen sota arrest.

Augmenten les tensions

Fins fa uns dies, les forces de seguretat birmanes es limitaven a reprimir les protestes amb canons d'aigua, projectils de goma i altres mètodes no letals. Arran de la continuïtat de les protestes i vagues generals en contra de l'alçament militar, la policia ha començat a utilitzar munició real contra la població, malgrat negar-ho públicament.

birmania violencia policial armes municio policia manifestacio efe

La policia birmana ha començat a disparar munició real contra els manifestants / Efe

A partir de l’alçament, la junta militar ha volgut silenciar els contraris al cop d'estat, limitant la connexió a internet i implementant tocs de queda. D'ençà de les primeres víctimes mortals, la setmana passada Facebook va prohibir tot el contingut de la junta militar en les seves plataformes, utilitzades per distribuir propaganda del règim i amenaçar els contraris.

El relator especial de l'ONU a Birmània, Tom Andrews, va condemnar la violència i va reclamar una acció més severa contra l'Exèrcit, entre elles sancions específiques i coordinades contra els responsables del cop d'estat i contra els negocis dels militars, a més d'un embargament global d'armes contra el país.

myanmar birmania cop d'estat militar protestes efe

Els manifestants demanen sancions als negocis de la junta militar / Efe

L'1 de febrer, l'Exèrcit va justificar la presa de poder per un suposat frau electoral en els comicis de novembre, quan la Lliga Nacional per a la Democràcia, el partit de Suu Kyi, va arrasar en els resultats, on observadors internacionals no van detectar cap irregularitat.

 

Foto principal: la policia carrega contra els manifestants contraris a l'alçament militar / Efe