El teatre Olympia de París ha acollit la 49a edició dels Premis César, una edició que ha estat marcada pel Me too que des de fa mesos es gesta en si del cinema francès. La impunitat respecte als abusos sexuals en la indústria cinematogràfica francesa ha rebut una estocada mortal d'ençà que cada cop s'acumulen més i més denuncies d'actrius contra directors i altres membres dels rodatges. Algunes d'aquestes denuncia recullen fets que havien passat quan aquestes actrius eren menors d'edats. Entre els casos més mediàtics d'aquesta bola de neu que fa mesos que va creixent és el de Gérard Depardieu. Ara la bona de neu s'ha convertit en una allau que ha arrasat els Cesar de la mà de l'actiu Judith Godrèche, el discurs de la qual ha sacsejat tot el teatre. 

Godrèche ha denunciat recentment que havia estat abusada per dos directors (Benoit Jaquot i Jacques Doillon) quan era adolescent. Visiblement nerviosa, s'ha dirigit a la sala "cara a cara, ull a ull". "Sé que fa por: perdre subvencions, perdre papers, perdre la feina. Jo també tinc por. Vaig deixar l'escola amb 15 anys, no tinc el batxillerat, res. Seria complicat estar en una llista negra", ha reconegut i ha afegit: "El silenci ha estat el meu motor durant 30 anys. Per què permetre que aquest art que estimem tant, aquest art que ens uneix, es faci servir com a coberta per al tràfic il·lícit de noies? Està a les teves mans. Estem en el punt de mira, a l'alba d'un nou dia. Podem decidir que els homes acusats de violació no han de dirigir el cinema". 

França i el rebuig al 'Me Too'

Permetre a Godrèche dirigir-se al públic dels premis César és la primera vegada que la indústria cinematogràfica francesa s'aposta d'aquesta manera contra les denúncies d'abús sexual. És un moviment inaudit i inesperat en un país i en una indústria que té una història molt complicada i difícil amb el sexe, el consentiment i fins i tot l'edat de consentiment. Sota la bandera de lluitar contra el puritanisme, des de diferents parts de la societat francesa s'han rebutjat al llarg dels anys aquesta mena denúncies i, fins i tot, algunes propostes legislatives. 

Cal recordar que quan als Estats Units va esclatar el Me too i va arribar a Europa l'any 2018, la indústria del cinema francesa va rebutjar d'arrel el moviment de denúncia. Tant és així que 99 dones franceses destacades, inclosa Catherine Deneuve, van signar una carta acusant aquesta campanya d'intolerant i puritana i defensant els drets dels homes a "importunar,, indispensable per la llibertat sexual". Amb un precedent així, les paraules d'aquesta nit de Godrèche i les últimes denuncies en aquest sector agafen un nou pes, ja que l'escenari no era especialment acollidor. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!