L'arribada a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, ha desencadenat una crisi política i diplomàtica. En plena crisi migratòria a Ceuta i l'escalada de tensions entre els dos països, la justícia espanyola ha fet un petit gest per rebaixar les tensions. L'Audiència Nacional ha readmès aquest dimarts una querella presentada per l'Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans (ASADEDH) contra Ghali per crims contra la humanitat, genocidi i tortures.

La querella ja va ser presentada el mes d'abril d'aquest any, quan el líder del front Polisari va arribar a l'Estat espanyol sota una identitat falsa. Però no ha sigut fins avui, després que l'ambaixadora del Marroc a Espanya hagi deixat caure que l'arribada de migrants a Ceuta era conseqüència de l'acollida de Ghali, que el jutge Santiago Pedraz ha admès a tràmit la querella. A banda dels delictes que denuncia la querella, el tribunal també estudiarà si Ghali ha comès delictes d'entrada il·legal, identitat falsa i falsedat documental.

Denuncien Ghali pels maltractaments a presoners de guerra i ciutadans sahrauís

L'associació prodrets humans va decidir portar els dirigents del Front Polisario davant la justícia pels actes comesos a la ciutat algeriana de Tindouf. Segons la querella, denuncien el tracte que van rebre "els presoners de guerra, així com els mateixos ciutadans sahrauís, especialment els d'origen espanyol en mans del Front Polisario". 

L'associació denunciant assegurava que 27 càrrecs del Polisario, entre els quals Ghali, van retenir contra la seva voluntat a milers de sahrauís en els campaments situats a Algèria, i ho exemplificaven amb casos concrets com el d'un home que va patir greus seqüeles arran de les tortures sofertes després d'anys empresonat.

Aquesta querella no és la primera que denuncia fets com aquests succeïts als camps algerians. De fet, el 2017 es van obrir diligències contra el líder del Front Polisario i altres membres del moviment prosahrauí. Però l'octubre del 2020,  el titular del Jutjat central d'Instrucció número 5, José de la Mata, va arxivar de manera provisional el cas a l'espera de la resposta d'Algèria, ja que els acusats no es trobaven a Espanya. Ara que Ghali es troba a Espanya ja es pot reobrir el cas, assegura el jutge Pedraz en la seva interlocutòria. El líder del Front Polisario es troba ara en un hospital de Logronyo, on es recupera de la Covid-19. Com no han decidit adoptar mesures cautelars, se li notificarà la nova obertura de la causa quan rebi l'alta o quan declari davant els jutjats l'1 de juny com a investigat.

 

Imatge principal: El líder i president del Front Polisario, Brahim Ghali. / Europa Press