La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha admès avui que la crisi de Ceuta no és només una crisi migratòria sinó també política, i ha advertit en aquest sentit el Marroc. Robles ha utilitzat grans paraules: "El Marroc ha de tenir molt clar que la integritat territorial d'Espanya és intocable". "No està en joc, Espanya és un país seriós, i amb Espanya no s'hi juga des de cap punt de vista", ha proclamat a La Sexta.

Robles també ha definit l'actuació del Marroc en els darrers dies com "un xantatge" perquè al seu entendre "no hi ha una altra manera de definir-ho", després de l'atenció mèdica que Espanya ha donat al líder del Front Polisario. En aquesta línia la ministra ha recordat que "si no s'està d'acord, hi ha moltes formes de manifestar la protesta i el malestar" a escala internacional. "No es poden fer servir les persones posant en risc les seves vides", ha afegit.

La ministra ha insistit en la tesi espanyola que Ceuta i Melilla són frontera europea, també avalada per l'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, però no pels EUA, que ahir parlaven d'un afer intern hispano-marroquí. "El Marroc s'oblida que quan fa el que fa no només està anant contra la integritat territorial espanyola, està anant contra les fronteres de la Unió Europea. Si pretén aconseguir una posició de força, ha aconseguit tot el contrari", ha argumentat la ministra.

Robles s'ha mostrat "molt sorpresa" i "molt molesta" pel comportament del Marroc, quan ha permès el pas lliure de milers de migrants en massa per la frontera de Ceuta, un fenomen que desestabilitza els equilibris polítics a Espanya.

Preguntada sobre si ha estat un error acollir a Espanya el líder del Front Polisario, Brahim Gali, la ministra ha subratllat que el govern espanyol el va admetre per "raons humanitàries", una circumstància prevista en el dret internacional i que, com a jurista, ha reivindicat.

Pel que fa al temps que romandrà l'Exèrcit espanyol a Ceuta i Melilla, ha recalcat que no hi ha hagut un reforçament militar en aquestes ciutats, sinó que són les forces que estan instal·lades de forma permanent a la zona i que seguiran allà fent les seves funcions.

D'altra banda, la titular de Defensa ha demanat al líder del PP, Pablo Casado, unitat i "sentit d'Estat" en assumptes fonamentals com les pandèmies o les crisis internacionals, i ha qualificat d'"oportunisme polític inacceptable" la petició de Vox de militaritzar les fronteres espanyoles.