Desenes de milers de persones han omplert aquest dissabte els carrers de Roma (Itàlia) per exigir la il·legalització dels partits polítics sorgits de la ideologia feixista. L'atac neonazi contra la seu del sindicat CGIL la setmana passada a la mateixa capital va fer revifar el debat sobre la il·legalització de partits d'extrema dreta, com ara Força Nova, els acusats d'haver perpetrat els actes violents. La preocupació per l'escalada dels aldarulls fins-i-tot va portar la majoria de grups parlamentaris a demanar la prohibició dels partits feixistes

Aquest dissabte, unes 50.000 persones segons la policia i 100.000 segons els organitzadors, han respost a la crida dels sindicats italians i s'han concentrat al centre de Roma sota el lema "Mai més feixismes".

La nova resistència

Els sindicats italians han reivindicat avui la seva història i labor amb el suport de desenes de milers de persones. Després de l'atac neonazi de la setmana passada, els grups s'han alçat com "la nova resistència" contra l'extremisme de dretes. "Avui gràcies a la unitat dels sindicats, el país pot caminar unit per a defensar la Constitució i la democràcia", ha recordat el secretari general de la CGIL, Maurizio Landini.

Després d'un breu recorregut pel centre de Roma, la marxa ha arribat a la plaça de Sant Giovanni, escenari de reivindicacions emblemàtiques, on han onejat centenars de banderes i globus de colors com a símbol del pacifisme, en contrast amb accions violentes de Força Nova.

Prohibir el feixisme

"El primer que demanem al Govern, amb el suport de tot el Parlament, és que les forces que invoquen el feixisme i utilitzen actes violents han de ser dissoltes. De la solidaritat cal passar a l'acció concreta", ha exigit Landini.

Els principals líders polítics del centreesquerra han estat presents a la manifestació, entre ells el secretari general del Partit Democràtic (PD), Enrico Letta, i el del M5S, Giuseppe Conte, encara que han mantingut un perfil baix i no han fet declaracions.

Per contra, no s'han presentat, tal com ja havien anunciat, els dirigents de la ultradreta Matteo Salvini (Llega) i Giorgia Meloni (Germans d'Itàlia), ni tampoc del conservador Forza Itàlia, de Silvio Berlusconi.

Moció en marxa

Després d'un cap de setmana d'aldarulls, el Partit Demòcrata italià (PD), la formació progressista més gran del país, ha presentat aquesta setmana al Parlament una moció per demanar la il·legalització dels moviments feixistes. La moció, que s'ha portat al Senat i a la Cambra dels Diputats, insta al govern de Mario Draghi a "seguir el dictamen constitucional que prohibeix la reorganització del ja dissolt Partit Feixista" adoptant les mesures que siguin necessàries. En concret es demana il·legalitzar el moviment Força Nova.

La iniciativa ja té el suport confirmat del Moviment Cinc Estrelles, el líder del qual, Giuseppe Conte, va demanar "una acció judicial ràpida", i Silvio Berlusconi va trucar al secretari general de la CGIL, Maurizio Landini, per donar-li suport. Per la seva banda, diversos ministres del govern també s'han mostrat favorables a la proposta. 

 

Foto principal: els principals sindicats italians han convocat una manifestació a Roma en contra el feixisme / Efe