El president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, s'ha reunit avui amb els ministres de l'Interior de la UE i els ha demanat, tant en privat com en públic, que els seus països reconeguin Palestina com a un Estat independent i que juguin un paper polític en el rellançament de les negociacions de pau amb Israel, perquè considera que la UE és el seu soci més important i un "vertader amic". En aquest sentit ha afegit que no hi ha cap contradicció entre reconèixer Palestina i voler seguir amb les negociacions de pau. Quant al paper de la Unió en les negociacions, Abbas ha declarat que hauria de ser per una solució justa.

Abbas també ha afegit que li agradaria que les resolucions de l'ONU no quedessin en paper mullat i ha demanat el seu estricte compliment, en relació a Israel. Alhora que ha instat el seu país veí a complir tots els acords als quals han arribat, ja que és impossible que els tractats que han firmat es duguin a terme si només es compleixen des d'una sola part del pacte. El president de l'ANP ha subratllat que Palestina està "compromesa" a recuperar les negociacions amb Israel tot i els obstacles, ja que és l'única manera d'aconseguir la pau.

Per la seva part, la Unió Europea ha reafirmat la seva plena voluntat d'arribar a una solució ferma, que passa per la creació de dos Estats, Israel i Palestina, amb una sola capital compartida, Jerusalem, segons ha dit aquest dilluns l'Alta Representant de la Política Exterior de la UE, Federica Mogherini. Qui també ha dit que la posició de la UE està en línia amb els acords d'Oslo i les resolucions de l'ONU i ha afirmat que és l'única "via realista" per solucionar les aspiracions de les dues parts. Mogherini també ha mostrat el seu rebuig cap als assentaments israelites en territori palestí, ja que són "completament il·legals" d'acord amb el dret internacional.

Per últim, sobre un possible rellançament de les negociacions de pau, Mogherini ha explicitat que no seran creïbles sense l'ajut dels Estats Units, ja que tot i que la Unió vol tenir un paper central en aquestes negociacions no ho pot fer sense l'ajuda d'altres països.