Després del suport popular en el referèndum no vinculant per annexar part del territori de Guaiana a Veneçuela, el president veneçolà, Nicolás Maduro, ha signat sis decrets per oficialitzar anuncis previs, com la designació d'una autoritat única per al territori disputat, que operarà des d'una zona propera a l'àrea a litigi, en el mateix punt geogràfic en què va ordenar assentar una divisió militar. Tot plegat escala més el conflicte amb el país veí

Maduro va escenificar la signa dels drets davant de centenars de simpatitzants que es van congregar davant el palau residencial. Aquesta qüestió territorial va unir en la convocatòria del referèndum al govern i parts de l'oposició del país. A més de signar els decrets davant de la multitud, el mandatari ha tornat a assenyalar diversos opositors com a "traïdors a la pàtria", alhora que ha relacionat la mort de cinc militars guyanesos, que van perdre la vida a bord d'un helicòpter quan anaven al territori disputat, com un "missatge del més enllà".

Què impliquen els decrets signats? 

Els decrets oficialitzen el nomenament del general Alexis Rodríguez Cabello com a "autoritat única" per exercir el seu mandat des de la població de Tumeremo, a desenes de quilòmetres de l'àrea en qüestió. Així mateix, crea una divisió de la petroliera estatal Pdvsa perquè "procedeixi a donar llicències" per a l'explotació de petroli, gas i minerals a "tot" el territori i a "tots" els mars de la Guaiana Essequiba, sense estimar les dates a les quals es començaran a atorgar aquests permisos. 

A més, s'ordena obrir l'oficina del Servei d'Identificació, Migració i Estrangeria (Saime) a Tumeremo, per la qual cosa ha augurat la ràpida entrega de cèdules d'identitat veneçolana als esequibans que es traslladin fins a aquest punt. També es prohibeix publicar l'antic mapa, en què l'Essequiba sortia com a "zona en reclamació", obligant les institucions a utilitzar exclusivament la nova cartografia, en què l'àrea en litigi, que Veneçuela no controla des del 1899, apareix com a part íntegra del territori nacional. És a dir, sobre el paper als llibres veneçolans aquella regió serà ja de Veneçuela. 

La resposta de la Guaiana

El president de Guaiana, Irfaan Ali, ha qualificat d'amenaces per a la regió les accions del seu homòleg veneçolà. "Crec que aquest desafiament obert amenaça l'estabilitat de la regió, és una amenaça directa a Guaiana i a les empreses que operen aquí", ha afirmat en una entrevista. Respecte a la menció que fa a les empreses, Ali fa referència a les paraules de Maduro en què aquest donava un termini de 90 dies perquè aquestes companyies abandonessin la feina a la regió. 

"Al referèndum hi ha assumptes que buscaven annexar l'Essequiba, que és de Guaiana, a Veneçuela i que estableixen un control administratiu sobre l'àrea. La Cort (Internacional de Justícia) ha ordenat que l''statu quo' ha de romandre, és a dir, que l'Essequiba és part del territori de Guaiana i Guaiana hi administra la governança", ha remarcat en la mateixa entrevista.