Els veneçolans han estat cridats a les urnes aquest diumenge per decidir a través d'un referèndum no vinculant si consideren que Veneçuela ha d'annexionar-se un territori del país veí, Guaiana. Un total de 10.554.320 han votat i el 95,93% dels participants ha votat a favor de l'annexió, segons el Consell Nacional Electoral (CNE), entitat estatal que, per altra banda, no ha fet públic el percentatge d'abstenció. Tot i això, el govern de Nicolás Maduro ha obtingut així el suport popular per tirar endavant un pla que fins i tot part de l'oposició fa costat: "Iniciarem una nova etapa", ha advertit el president veneçolà. 

El territori en disputa amb Guaiana, de gairebé 160.000 quilòmetres quadrats, ha estat un dels punts calents del referèndum convocat a Veneçuela. Entre altres qüestions en aquesta consulta popular, a la cinquena pregunta es demanava als participants i estaven o no d'acord amb annexionar al mapa nacional la zona disputada i crear-hi una nova regió anomenada Guaiana Esequiba. La qüestió compta amb el vot favorable de més del 95% dels votants i així es dona suport al fet que l'Executiu de Maduro desenvolupi "un pla accelerat per a l'atenció integral a la població actual i futura" d'aquesta zona, que inclou atorgar la ciutadania a les 125.000 persones que allí resideixen, la majoria comunitats indígenes.

En aquestes votacions, promogudes pel chavisme i una part de l'oposició, els veneçolans, en un 95,94%, també s'han mostrat d'acord a oposar-se "per tots els mitjans" a la pretensió de Guaiana, que controla el territori en qüestió, de "disposar unilateralment" d'aigües que Caracas considera "pendent per delimitar". Així mateix, el 95,40% dels votants han donat suport a la idea de "no reconèixer la jurisdicció de la Cort Internacional de Justícia" (CIJ) en aquesta controvèrsia del segle XIX, la qual està sent dirimida en aquest tribunal des del 2018.

Una nova etapa "poderosa"

Nicolás Maduro ha celebrat els resultats i ha anunciat una nova i "poderosa" etapa en la disputa territorial amb la Guaiana. "Avui el poble va parlar dur, alt i clar i iniciarem una nova etapa, poderosa, perquè portem el mandat del poble, portem la veu del poble". El president veneçolà ha destacat el "nivell molt important de participació del poble", el qual no ha quedat clar, atès que el CNE va anunciar el total de "vots", sense explicar si corresponen al mateix nombre d'electors o es va fer un còmput de cinc vots per persona, corresponents a la xifra de preguntes respostes per cada participant.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!