França i Alemanya pressionen Moscou per aturar la invasió d'Ucraïna. El president francès, Emmanuel Macron, i el canceller alemany, Olaf Scholz, han urgit aquest dissabte per telèfon el seu homòleg rus, Vladímir Putin, perquè iniciï "com més aviat millor" una ronda de "negociacions serioses i directes" amb Kíiv per aturar la guerra a Europa. Segons l'Elisi, el president de Rússia s'ha mostrat obert a restablir les converses de pau amb Volodímir Zelenski, que ja fa ters mesos que es troben estancades. Quant a la imminent crisi alimentària provocada per la guerra, Putin ha expressat que l'augment del subministrament de fertilitzants i productes agrícoles russos ajudarien a rebaixar les tensions en el mercat d'aliments, però que això només seria possible si occident eliminés les sancions econòmiques contra Moscou, i ha culpat les seves "polítiques econòmiques i financeres errònies" pel desgavell a escala mundial. En el mateix to, el líder del Kremlin ha alertat que l'enviament de més armes a Kíiv per ajudar la resistència ucraïnesa amenaça de desfermar una "desestabilització de la situació i l'empitjorament de la crisi humanitària" al país.

Pau

Macron i Scholz han instat aquest dissabte al president rus a negociar una solució a la guerra amb Kíiv, “en el respecte a la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna”. Fonts de l'Elisi, seu de la presidència gal·la, han indicat que en la conversa telefònica a tres bandes, els dirigents d'Alemanya i França han pressionat per exigir un alto el foc i perquè Putin accepti negociar directament amb el president ucraïnès “com més aviat millor”. A més, l'eix francoalemany ha demanat a Rússia l'alliberament dels 2.500 soldats de l'acereria d'Azovstal que han estat fets presoners de guerra pels russos. Davant aquestes peticions, l'Elisi assegura que Putin s'ha mostrat disposada a reprendre les negociacions amb Ucraïna, la primera ronda de les quals es va celebrar ara fa exactament tres mesos sense que les parts hagin aconseguit arribar a cap acord des de llavors. El president rus ha advertit a més contra els enviaments d'armament occidental a Ucraïna. L'ambaixador rus als Estats Units ha titllat aquest dissabte de "provocació" els plans de països occidentals com ara els EUA o el Regne Unit per enviar els sistemes llançacoets múltiples (MLRS) que Kíiv tant ha reclamat.

Crisi alimentària

Els mandataris han insistit també en la urgència d'aixecar el bloqueig al port d'Odessa per permetre l'exportació de cereals ucraïnesos a través del mar Negre i evitar una crisi alimentària a escala mundial. Segons l'Elisi, Putin els ha promès "trobar vies" per exportar cereals, com ara acordar un accés als vaixells al port  sense que aquests siguin operats militarment per Rússia, sempre que primer s'eliminin totes les mines de la zona. Berlín i París han promès mantenir un contacte estret sobre el risc de crisi i seguretat alimentària. Alhora, el cap del Kremlin ha explicat "detalladament" als dirigents alemany i francès les "veritables raons" de les dificultats amb els subministraments d'aliments: les "polítiques econòmiques i financeres errònies" d'occident i les sancions imposades per Occident a Rússia, ha informat el Kremlin en una nota.