Ni la dreta, ni l’esquerra. Ni Trocadero, com Nicolas Sarkozy, ni la Bastilla, com François Hollande. El lloc escollit per Emmanuel Macron per celebrar la seva victòria ha estat l’esplanada del Museu del Louvre. Exactament a mig camí entre els dos llocs, al centre, com a ell li agrada. S’hi han reunit milers del seus seguidors, armats amb banderes franceses i també, en menor mesura, europees.

Un d’aquest seguidors macronistes que s’ha apropat a la famosa piràmide de vidre per seguir la nit electoral és el jove Antoine, de 20 anys, que votava per primer cop en unes presidencials. Aquest estudiant d’enginyeria informàtica és militant d’En Marxa!, el també jove moviment polític de Macron. “És una victòria del progressisme i l’obertura contra l’aïllacionisme i el nacionalisme de la senyora Le Pen i el senyor Trump”, assegura l’Antoine. “Aquesta, també, és una victòria d’Europa, a la qual envia un bon missatge”.

Efectivament, la victòria del candidat centrista i europeista sobre la candidata ultranacionalista i euroescèptica Marine Le Pen envia un missatge a la Unió Europea: que ha pogut salvar, després de l’holandesa, una nova pilota de partit. Però el partit encara no està guanyat per a Brussel·les. El triomf ha estat contundent (63% contra 37%), però no tant com el que va aconseguir Jacques Chirac contra Jean-Marie Le Pen (82% contra 18%). Marine Le Pen, que ha admès la derrota sense dilacions, no es rendeix. Ara té la vista posada a les eleccions legislatives de juny.

No fa ni tres anys que va ser nomenat ministre d’Economia per François Hollande. Els seus contrincants li retreien que mai havia estat escollit en unes urnes. Ara ho ha estat. Una barreja de sort i habilitat política han convertit el banquer-filòsof Emmanuel Macron, als 39 anys, en el president de la República Francesa més jove des de Napoleó Bonaparte. Ara des de l’Elisi s'haurà d’enfrontar amb múltiples desafiaments, com el d’unir un país fracturat, on fins el 35% dels ciutadans han confiat el vot a un partit d’extrema dreta.

“La nostra civilització en joc”

En una primera declaració des de la seu d’En Marxa! s’ha volgut adreçar justament als francesos que no l’han votat, assegurant que entén la seva “còlera”, la seva desconfiança, i prometent que defensarà els més febles. I ha afegit en relació amb la Unió Europea: “Defensaré Europa: és la nostra civilització el que està en joc, la nostra manera de ser lliures, els nostres valors. M’esforçaré per refer els vincles d’Europa amb els seus ciutadans”.

Més tard, el president electe ha anat cap a l’esplanada del Museu del Louvre, per retrobar-se amb els milers de seguidors que l’esperaven. La frase que més ha repetit: “La nostra tasca és immensa”. Macron s’ha compromès a lluitar per ser el president de tots, també el dels votants del Front Nacional. “No els xiuleu: expressen una còlera”, ha dit al seu públic. Durant els cinc anys que comencen, ho faré tot perquè ja no tinguin cap opció per votar els extrems”.

En el seu parlament, conscient que les càmeres de tot el món enfocaven cap a París, el líder centrista ha insistit en el seu missatge d’obertura. “És Europa, és el món que ens miren”, ha dit Macron, que ha afegit: “Europa i el món esperen que defensem per tot arreu l’esperit de la Il·lustració, amenaçat en tants llocs, que defensem les llibertats i els oprimits, que portem una nova esperança i un nou humanisme”.

Si les eleccions eren vistes com un plebiscit entre la integració europea o el replegament nacional, aquest ja s’ha guanyat. Ara, però, el nou president francès haurà de tractar de construir una majoria parlamentària per governar tranquil·lament amb un moviment polític que va néixer fa tan sols un any, que no té encara les estructures dels grans partits francesos i que deixa moltes llacunes programàtiques per omplir.

“Hem de construir una majoria de canvi, a la qual el país aspira i mereix”, ha recordat el mateix Macron en el seu discurs a l’esplanada del Louvre. “Aquesta majoria de canvi és la que espero de vosaltres en sis setmanes. Encara us necessito”, ha dit als seus seguidors.

La batalla de les legislatives

Amb molt de fair play, la derrotada Marine Le Pen ha admès la derrota tan sols un quart d’hora després del tancament dels últims col·legis electorals, i ha trucat a Macron per felicitar-lo i desitjar-li sort. Però la líder del Front Nacional està lluny de rendir-se. “Per aquest resultat històric i massiu, els francesos han fet de l’aliança dels patriotes la primera força de l’oposició”, s’ha felicitat Le Pen, que ha anunciat la renovació de la formació ultranacionalista.

Amb la vista posada en les eleccions legislatives, Marine Le Pen ha dit que el FN es transformarà en una nova formació. "El Front Nacional, que s'ha compromès en una estratègia d'aliança, també ha de renovar-se profundament, per ser dignes d'aquesta oportunitat i de les expectatives dels francesos", ha declarat la líder ultradretana. I ha afegit: "Proposaré dur a terme una transformació profunda del nostre moviment per formar una nova força política que molts francesos estan demanant".

La pròxima batalla a la qual s’enfronta el nou president de la República serà, efectivament, la de les eleccions legislatives, que tindran lloc l’11 i el 18 de juny d’aquest any. Macron no només haurà d’intentar aconseguir una majoria parlamentària contra el Front Nacional de Marine Le Pen, sinó també contra la França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, que ha trencat durant aquesta campanya el tradicional front republicà contra l’extrema dreta. 

Castellet de Perpinya ACN
presidencials franceses Macron s'imposa també a la Catalunya Nord El Nacional
Eleccions França Presidencials 20170507 (Nicolas Tomàs )
ELECCIONS PRESIDENCIALS Aquests votants tenen l'Elisi a les seves mans Nicolas Tomás
José Antich
Editorial Gràcies, França José Antich