El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha criticat aquest dimecres les "elits" espanyoles, que amb la seva "arrogància" i "ínfules de superioritat", continuen defensant que van arribar per "civilitzar" el país, quan el que van portar va ser "la verola".

"No estic culpant ningú, a veure, anem debatent i que ja ens ajudin també a Espanya i a altres parts, sobretot a Espanya, perquè encara els llibres de text els ensenyen que van venir a civilitzar-nos i nosaltres estimem molt, molt, molt al poble espanyol, un poble treballador, honest, un poble germà", diu.

"Però això no té a veure amb el poble espanyol sinó amb les elits que tenen una arrogància, ínfules de superioritat, no saben ser humils, però de totes maneres els respectem molt i que visca Espanya i que visca Mèxic", matisa.

Aquestes declaracions sobre el paper que els espanyols van exercir després de la seva arribada a Amèrica han tingut lloc mentre el president mexicà parlava sobre el pla de vacunació a Mèxic, celebrant els èxits científics que han permès que en menys d'un any s'hagin pogut desenvolupar diverses vacunes contra el coronavirus.

"Hi ha empreses farmacèutiques que els agraïm molt perquè la veritat el que van fer va ser excepcional: tenir una vacuna en un any, que va resultar eficaç i que ha salvat milions de vides és per a Premi Nobel, són candidats per a nosaltres a ser reconeguts", ha destacat.

"Ara que es va generar la polèmica sobre conquesta o fusió de cultures i durant molt temps es va manipular, per això és molt bo el que està passant a Mèxic, 'que van venir a civilitzar-nos', quan aquest país es va crear fa milers d'anys i van florir grans civilitzacions i grans cultures", ha dit López Obrador.

"Quins avenços vam tenir, sí a la universitat, sí a la impremta, sí a altres coses, sens dubte, però quan van arribar els conqueridors el que és Mèxic avui comptava amb 16 milions d'habitants i tres segles després Mèxic tot just tenia 8 milions perquè es va portar la verola i en tres segles ni tan sols van ser capaços de crear una vacuna, la qual cosa ara va portar un any," ha afegit.

"Llavors on és l'avenç? Quina és l'essència de la civilització? Què és el principal? L'ésser humà i, si en comptes d'augmentar la població es va reduir, On és el progrés?", s'ha preguntat el president mexicà.

La negativa a demanar perdó d'Espanya

López Obrador aprofita qualsevol ocasió per deixar en evidència Espanya; ho fa desde fa un any quan va remetre una carta al Papa Francesc en la qual el citava a ell com a representant de l'Església Catòlica i a la monarquia espanyola a que oferissin "una disculpa pública" als pobles indígenes per les "atrocitats" i "saqueig" de la conquesta.

El president també va criticar l'empresonament del raper Pablo Hasél, condemnat per delictes d'enaltiment el terrorisme i injúries a la Corona, en considerar-ho una falta de llibertat d'expressió.

 

Foto principal: El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador / Europa Press