La lliura esterlina ha caigut a cotes mínimes en dos anys davant el dòlar dels EUA per la creixent amenaça que el Regne Unit surti de la Unió Europea (UE) sense un acord bilateral el proper 31 d'octubre.

La divisa britànica cotitzava ahir a la tarda a 1,2258 dòlars, un 1 % menys que en l'última sessió, situant-se per sota dels 1,23 dòlars per primera vegada des de març de 2017. Es depreciava, també un 1,02 %, davant de l'euro, fins a 1,1016 euros.

La moneda del Regne Unit es canviava per 1,50 dòlars el 23 de juny de 2016, quan es va celebrar el referèndum en el qual un 52 davant un 48 % dels britànics va decidir abandonar la UE.

La lliura baixava aquest dilluns a causa que l'actual Govern britànic, encapçalat pel conservador Boris Johnson, ha assegurat que el país sortirà del bloc europeu en la data prevista, hi hagi o no acord amb Brussel·les.

El passat cap de setmana, el ministre encarregat dels preparatius per a un Brexit dur, Michael Gove, va afirmar que l'Executiu treballa "sobre la base" que no hi haurà pacte, per la dificultat que la UE accedeixi a renegociar el que va subscriure amb Theresa May.

Per la seva part, el ministre d'Economia, Sajid Javid, va revelar a la premsa que el seu ministeri té com a prioritat destinar diners a preparar el país i les empreses per a una sortida sense acord ni període de transició.