Aquest cop les enquestes no s'han equivocat, com ja ha passat d'altres vegades en la història recent del Regne Unit, i Liz Truss serà la nova líder del partit conservador i, per tant, també, la nova primera ministra del país. El nou llogater de Downing Street, una decisió que afecta a gairebé 68 milions de britànics, l'han decidit els 140.000 tories que han participat en les primàries després que Boris Johnson renunciés al càrrec a principis de juliol, setmanes després de rumors, pressions i mocions internes incloses. Però, qui és Liz Truss? 

Durant la campanya electoral, aquesta política nascuda a Oxford fa 47 anys, ha estat constantment comparada amb Margaret Thatcher, la primera dona a assumir el rol de primera ministra, fet que fa que els paral·lelismes siguin inevitables. Amb tot, no se l'ha relacionada tant amb Theresa May. Truss mai ha amagat la seva fascinació per la Dama de Ferro i fins i tot, durant els dies previs a les eleccions, ha imitat algunes de les seves fotografies més icòniques per convertir-se en una Iron Lady 2.0. 

Tothom té un passat, el de Truss és republicà 

Educada en una família d'ideologia d'esquerres, contraria a la figura en qui ara Truss s'emmiralla, fins i tot ella havia participat en manifestacions contra les mesures que va prendre Thatcher durant els seus anys com a primera ministra. Aquest no és l'únic canvi en Truss, que també havia estat republicana en la seva època universitària, però que demà dimarts emprendrà el camí cap a Escòcia, on l'espera la reina Isabel II, a qui ara defensa com a bona monàrquica, per encomanar-li la formació d'un nou Gabinet. De fet, entre les dues hi haurà una forta relació, ja que mantindran reunions setmanals, tot i que des de la pandèmia aquestes es fan per telèfon.

Relació complicada amb Escòcia 

Truss, en la mateixa línia que s'havia pronunciat últimament Boris Johnson, ha mostrat el seu rebuig absolut a una nova consulta per la independència d'Escòcia. Ara, com a nova primera ministra, s'haurà d'enfrontar a Nicola Sturgeon, que ha convocat un nou referèndum consultiu per la tardor del 2023. En aquest sentit, també va anunciar durant la campanya que exigiria més transparència a Edimburg: "M'asseguraré que el meu govern faci tot el que sigui necessari perquè els representants electes facin que l'administració rendeixi comptes per no brindar els serveis públics de qualitat, en particular en sanitat i educació, que els escocesos mereixen", avançava. Un nou repte pel govern escocès, amb una líder amb mà de ferro a Westminster.