El coronavirus sembla ja aigua passada, però malgrat que pràcticament no se'n parla, el virus continua circulant. Ara, però, l'alarma podria venir provocada per un altre virus. I és que els científics xinesos i singapuresos han detectat un nou virus a la Xina anomenat Langya que ja registra 35 infectats, segons han informat aquest dimarts mitjans estatals. És un virus d'origen animal, del tipus henipavirus: això vol dir que es tracta d'un patogen zoonòtic, com el de la covid-19 o la verola del mico

Aquest descobriment ja ha estat confirmat per un estudi publicat a la revista científica New England Journal of Medicine, després que el virus hagi infectat 35 persones a la província de Shandong i de Henan, situades a l'est i al centre de la Xina respectivament. La procedència d'aquest henipavirus podria ser del contacte amb animals. L'informe revela que s'ha trobat en mostres de frotis de coll de pacients febrils xinesos amb antecedents de contacte recent amb animals. L'henipavirus és una de les importants causes emergents de zoonosi a la regió d'Àsia-Pacífic. Això és perquè inclou les espècies Hendra (HeV) i Nipah (NiV), que van mutar i es van transmetre des d'animals a humans, i els ratpenats en serien l'hoste natural.

Què diuen els experts sobre el virus Langya?

Els investigadors van identificar el nou patogen en 35 persones des d'abril del 2018 fins a l'agost del 2021, segons l'estudi. La majoria dels pacients infectats eren agricultors. De les 26 persones no coinfectades amb un altre patogen, els símptomes més comuns van ser febre, fatiga, tos, anorèxia, miàlgia, nàusees, mal de cap i vòmits. El rastreig de contactes de nou pacients amb 15 familiars no va trobar cap transmissió de persona a persona, destaca l'USA Today.

"Perquè realment sigui una cosa que ens hauria de preocupar... s'ha de poder transmetre entre persones", segons Emily Gurley, epidemiòloga de l'Escola de Salut Pública Johns Hopkins Bloomberg i recull el mateix portal. "No hi ha evidència d'aquest informe que la transmissió de persona a persona estigui passant". Els científics també van trobar el virus en algunes cabres i gossos domèstics, però van plantejar la hipòtesi que podria haver-se originat a les musaranyes salvatges, on es va detectar predominantment.

Els símptomes que presenta el virus Langya

Els investigadors a la Xina han detectat per primera vegada aquest nou virus com a part de la vigilància de rutina en persones amb febre que havien informat contacte recent amb animals. Quan es va identificar el virus, els investigadors van buscar el virus en altres persones. Els símptomes informats per ara semblen lleus: febre, fatiga, tos, pèrdua de gana, dolors musculars, nàusees i mal de cap, encara que no sabem quant de temps van estar malalts els pacients.

Ara bé, és cert que una proporció més petita va tenir complicacions potencialment més greus, com ara pneumònia i anomalies en la funció hepàtica i renal, destaca el portal australià MINT. Tot i això, no es va informar de la gravetat d'aquestes anomalies, la necessitat d'hospitalització i si algun cas va ser fatal.

 

Imatge principal: unes mostres d'un laboratori / Unsplash