Científics xinesos i singapuresos han detectat un nou virus a la Xina anomenat Langya que ja registra 35 infectats, segons han informat aquest dimarts mitjans estatals. És un virus d'origen animal, del tipus Henipavirus: això vol dir que es tracta d'un patogen zoonòtic, com el de la covid-19 o la verola del mico. Respecte dels contagis, cal dir que cap dels casos és greu i que s'han trobat tant a la província de Shandong (a l'est) com a la de Henan (al centre). Així ho recull el diari oficialista Global Times, que cita un article publicat a una de les publicacions mèdiques més prestigioses del món: el The New England Journal of Medicine.

El virus va ser detectat mitjançant mostres preses del coll de pacients que havien tingut contacte recent amb animal, però... quins són els símptomes? S'associa amb febre, cansament, tos, pèrdua de la gana, mals de cap, mals musculars i nàusees. De fet, 26 dels 35 pacients portadors d'aquest Henipavirus van desenvolupar aquests símptomes clínics, als quals també cal sumar irritabilitat i vòmits. Malauradament, encara no hi ha ni vacunes ni tractaments contra aquest nou virus detectat a la Xina.

Henipavirus: transmissió de persona a persona

L'Henipavirus és una de les principals causes emergents del salt de malalties animals a humans o zoonosi a la regió d'Àsia-Pacífic, segons el portal estatal de notícies The Paper. Un dels vectors de transmissió del virus són els ratpenats de la fruita, considerats hostes naturals de dos dels Henipavirus coneguts: el virus Hendra (HeV) i el Nipah (NiV). En aquest sentit, és interessant recordar que recentment s'ha revelat el motiu pel qual els ratpenats no s'infecten de coronavirus. Sigui com sigui, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que l'HeV en humans provoca des d'infeccions asimptomàtiques fins a infeccions respiratòries agudes i encefalitis greus, amb una taxa estimada de fatalitat entre el 40 i el 75%. Aquests percentatges poden variar "en funció de les capacitats locals d'investigació epidemiològica i manipulació clínica".

Encara no s'ha demostrat que existeixi transmissió de persona a persona, però informes previs apunten que aquesta mena de contagi és una possibilitat. És per això que el subdirector del departament de Patologies Infeccioses de l'hospital Huashan (Universitat de Fudan, Xangai) ha advertit que "el coronavirus no serà l'última malaltia contagiosa que provoqui una pandèmia, ja que noves malalties tindran un impacte cada vegada més gros en la vida diària de la raça humana".

 

Imatge principal: Realització de test covid a Pequín / Efe