El Regne Unit no va esgotar totes les opcions pacífiques abans d'envair l'Iraq el 2003. Així ho ha assegurat avui John Chilcot, responsable d'elaborar l'informe sobre aquest conflicte armat. Chilcot ha afirmat que l'alternativa militar "no va ser l'última opció" disponible. 

Aquest informe, a més, deixa en entredit la gestió del primer ministre del moment, Tony Blair. El polític laborista, segons Chilcot, va presentar com a certes unes proves "no justificades" i dades "defectuoses" sobre la possessió d'armes de destrucció massives per part del règim del llavors president iraquià, Saddam Hussein. A més, va prometre suport incondicional al president nord-americà George Bush.

"Estaré amb tu passi el que passi", va escriure Blair a Bush el 28 de juliol d'aquell any. Vuit mesos després començava la guerra, i va ser aleshores quan Blair va oferir, formalment, el suport als Estats Units. Entre d'altres documents, l'informe deixa al descobert les 29 cartes i notes que es van intercanviar els dos presidents entre 2001 i 2007, i que van acabar formant una coalció militar, juntament amb Espanya, per atacar l'Irak i enderrocar al seu president, Sadam Hussein. 

L'exalt càrrec britànic que avui ha presentat l'informe, set anys després de que li fos encarregat, també assegura que la guerra d'Iraq ha tingut conseqüències fins avui. En aquest sentit, l'autor del document ha recordat avui la difícil situació en què es troba avui l'Iraq i ha esmentat el devastador atemptat perpetrat el passat cap de setmana, en què 250 persones van perdre la vida.

Blair assumeix la responsabilitat

Després d'aquesta notícia, l'exprimer ministre britànic Tony Blair ha sortit al pas i ha dit que assumeix "tota la responsabilitat" per qualsevol error comès en la guerra de l'Iraq, "sense excepció ni excuses". Blair ha assegurat que va prendre la decisió de "bona fe" i per al "millor interès" del seu país.

"Assumiré tota la responsabilitat per qualsevol error sense excepció o excusa. Al mateix temps, "crec que va ser millor treure Saddam Hussein (llavors president de l'Iraq) i que no crec que aquesta sigui la causa del terrorisme que veiem avui, ja sigui a l'Orient Mitjà o en qualsevol part del món ", ha assegurat l'exprimer ministre.

"Sobretot rendiré tribut a les nostres forces armades. Expressaré el meu profund pesar per la pèrdua de vides i el sofriment que ha causat a les famílies i exposaré les recomanacions perquè els futurs líders puguin aprendre de la meva experiència", ha al·legat.

Les famílies el volen processar

L'informe ha desfermat l'ira entre alguns antics combatents i els familiars dels soldats britànics morts a la guerra de l'Iraq que ja hanassegurat que provaran de processar l'exprimer ministre laborista Tony Blair, a qui responsabilitzen d'un conflicte que qualifiquen "d'il·legal".

Molts d'ells han participat en una manifestació al centre de Londres, organitzada per la Coalició Pareu la Guerra, en solidaritat amb les víctimes britàniques i iraquianes i per condemnar la invasió, que va liderar Estats Units amb el suport del Regne Unit i Espanya.