El Kremlin ha anunciat aquest dimecres la sortida de les forces de pacificació russes de l'Alt Karabakh, regió poblada fins fa poc per armenis que està controlada per l'Azerbaidjan des del setembre del 2023. El portaveu presidencial rus, Dmitri Peskov, ha contestat afirmativament quan se li ha preguntat durant la seva roda de premsa diària si les forces russes havien començat el replegament del Karabakh, on estaven desplegades des del novembre del 2020.

"Això és així", ha dit el portaveu del Kremlin. Els mitjans azerbaidjanesos han informat prèviament sobre el començament del replegament de les forces russes de l'antiga regió separatista de l'Alt Karabakh, on es trobaven en virtut d'un acord subscrit el novembre de 2020 entre els líders de Rússia, Armènia i Azerbaidjan, que va posar fi a la guerra dels 44 dies, guanyada per Bakú.

En particular, la premsa azerbaidjanesa ha informat sobre la retirada dels russos de l'antic monestir armeni de Dadivank, considerat una joia de l'arquitectura medieval.

Per què recullen les tropes russes?

L'acord sobre el desplegament de les forces russes a l'Alt Karabakh preveia la seva permanència a la regió fins a l'any 2025, amb una possible pròrroga. El futur del contingent de pau rus, estimat en 2.000 efectius, en territori azerbaidjanès, va ser abordat l'octubre passat pels líders de Rússia i Azerbaidjan, Vladímir Putin i Ilham Alíev.

La seva conversa va tenir lloc poc després d'una ofensiva azerbaidjanesa a l'Alt Karabakh el setembre de 2023 per prendre el control definitiu sobre el territori, cosa que va provocar la fugida precipitada de tota la població armènia de la regió, xifrada en més de 100.000 persones.

Precisament, durant l'atac azerbaidjanès en contra l'Alt Karabakh, que va obligar les seves autoritats a capitular en el termini de 24 hores, cinc pacificadors russos van perdre la vida en un incident protagonitzat per soldats azerbaidjanesos pel qual Alíev es va disculpar davant Putin i va prometre que el succés seria investigat.

Armènia demana que tornin a Rússia

El primer ministre d'Armènia, Nikol Paixinian, va dir en el passat que en el cas de la sortida de les forces russes de l'Alt Karabakh, aquestes han de tornar a Rússia i no quedar-se a Armènia, on Moscou té una base militar i tropes desplegades a l'aeroport capitalí i les fronteres d'Armènia amb Turquia i Iran.

 

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!