L'advocada general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) creu que Espanya té raó en el recurs per anul·lar una decisió de la Comissió Europea de permetre a Kosovo participar en l'Organisme Europeu de Reguladors de Comunicacions Electròniques (ORECE). Les conclusions de l'alemanya Juliane Kokott, que no són vinculants, consideren que l'executiu europeu no tenia les facultats per prendre aquesta decisió. L'opinió de l'advocada general del TJUE respon a una apel·lació d'Espanya a una sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) que havia desestimat el seu recurs contra la decisió de la Comissió Europea de permetre que Kosovo participés en aquest organisme.

 

En primer terme, l'advocada general deixa clar que, tot i que Espanya va retreure a la Comissió que havia "vulnerat la competència dels Estats membre per decidir sobre el reconeixement del Kosovo com a Estat", la decisió que va prendre en el seu moment la Comissió "en cap cas suposa el reconeixement de Kosovo". Ara bé, sí que detecta problemes sobre les competències de Brussel·les per fixar les normes a la participació de l'agència reguladora del país. "Seria incompatible amb la independència de l'ORECE que la Comissió tingués les competències normatives unilaterals sobre la seva tasca", diu.

En el recurs, Espanya argumentava que la decisió de l'executiu comunitari vulnerava el dret dels estats a decidir sobre el reconeixement de Kosovo. Aquest punt, però, la lletrada defensa que sigui rebutjat perquè considera que en cap cas la decisió de Brussel·les suposa un reconeixement al país.

Petició del Parlament Europeu 

Ja fa més d'un any, el març de 2021 i quan la ministra d'Exteriors espanyola encara era Arantxa González Laya, abans de la crisi amb el Marroc i la seva destitució, el Parlament Europeu, va tornar a demanar a l'Estat que reconegués Kosovo com a un país al marge de Sèrbia, juntament amb els altres quatre estats europeus que encara no ho havien fet. L'Eurocambra apuntava  que la seva independència és "irreversible" i que, a més, la UE reafirmaria "la credibilitat del compromís europeu amb el procés d'ampliació". Espanya, Grècia, Eslovàquia, Xipre i Romania són els únics estats europeus que no reconeixen la seva independència tot i la proclamació unilateral que van fer el 2008.

A mitjans de maig d'aquest 2022, el govern de la República de Kosovo van sol·licitar la seva adhesió com a membre de ple dret al Consell d'Europa, segons va anunciar la ministra d'Exteriors del territori, Donik Gernalla, amb la intenció d'avançar en el seu procés d'internacionalització.