Kosovo és un afer incòmode per a Espanya, però encara més per a Josep Borrell, que com a alt representant de la Unió Europea es veu obligat a defensar una postura contrària a la del seu país, govern i partit, que és, precisament, la independència d'aquest país.

Però el càrrec és el càrrec i ara Borrell no pot fer res més que quedar en evidència quan, com a màxim responsable diplomàtic de la UE, reconeix un país que va declarar la seva independència unilateralment —fet pel qual Espanya insisteix a fer veure que no existeix—. De fet, el mateix Borrell ja ha anunciat que aquesta mateixa setmana es reunirà amb el primer ministre de Kosovo, Albin Kurti.

Ho ha fet després de mantenir aquest dilluns una trobada amb el president de Sèrbia, Aleksandar Vucic, a qui li ha demanat diàleg per resoldre el conflicte entre ambdós països. Ara bé, cal tenir en compte que si aquest conflicte existeix i és reconegut per les institucions europees és, precisament, per la DUI que els kosovars van fer el 2008 i que ha estat avalada pel Tribunal Internacional de Justícia, que va negar que hagués violat la sobirania de Sèrbia.

josep borrell Aleksandar Vucic - efe

El president serbi, Aleksandar Vucic, i Josep Borrell / Foto: Efe

"Animo el president Vucic a continuar per aquest camí per assolir un acord complet i jurídicament vinculant sobre la normalització de les relacions entre Sèrbia i Kosovo. Necessitem que el procés continuï i produeixi resultats", ha instat en una roda de premsa després de la trobada amb el dirigent serbi. Borrell ha defensat d'aquesta manera la sobirania kosovar, ja que la majoria de membres de la UE volen que Sèrbia posi fi al conflicte reconeixent la independència del país.

"Ens comprometem a construir un millor ambient per a un possible compromís" amb Kosovo, ha dit per la seva banda Vucic, i ha demanat a Pristina "la mateixa determinació" per "trobar solucions substantives".

La doble vara

Com s'ha dit, Kosovo és potser un dels pitjors malsons de Borrell —amb el permís de Rússia— ja que no només l'obliga a reunir-se amb dirigents que el seu govern no reconeix, sinó que a més reivindica solucions que ell mateix ha negat per a conflictes similars com el de Catalunya quan era ministre d'Exteriors. 

Cal recordar que Espanya no reconeix Kosovo pel precedent que suposa respecte de Catalunya, tot i ser l'únic país europeu —que no forma part de la regió— que es comporta d'aquesta manera. Els altres països que veten Kosovo són Grècia, Romania, Xipre i Eslovàquia.

El darrer episodi sobre això es va produir ara fa unes setmanes quan la Federació Espanyola de Futbol va tractar de menystenir la selecció kosovar en un partit classificatori per al Mundial de Qatar, cosa que va provocar que TVE posés les lletres del país en minúscula.