Veus de l'esquerra alemanya afirmen que el precedent de la independència unilateral del Kosovo beneficia ara el Donbass, el territori que s'ha autoproclamat independent d'Ucraïna i que està rebent el suport rus per a la seva secessió. Aquest ha estat el cas del diari Neues Deutschland (ND), pròxim a Die Linke, que defensa que el precedent de la independència unilateral del Kosovo del 2008 serveix ara com a aval internacional del que està passant en aquestes províncies. "Com s'ha d'avaluar el reconeixement per part de Rússia de les dues autoproclamades repúbliques populars de Lugansk i Donetsk d'acord amb el dret internacional? Per respondre a aquesta complexa qüestió, podem recórrer a un precedent. El juliol del 2010, la Cort Internacional de Justícia de l'ONU va certificar en una opinió consultiva que la declaració d'independència del Kosovo del 2008 respecte a Sèrbia no violava el dret internacional. Immediatament després de la declaració unilateral, la República Federal Alemanya va reconèixer el Kosovo com a estat. I el 2010, la Cort Internacional de Justícia va declarar que la declaració unilateral no va violar el dret internacional general. I els experts van expressar llavors la seva sorpresa pel fet que els jutges no haguessin evitat posar un precedent que podria dur altres minories a declarar també la seva independència", explica. El precedent està actuant.

ND

"El Kosovo és el precedent del Donbass" titula Neues Deutschland

La tesi de Neues Deutschland és que tant Rússia com occident estan desgastant el dret internacional respecte a l'autodeterminació, amb la qual cosa s'ha fos un criteri consensuat. Recorda que el president rus, Vladimir Putin, va citar el cas del Kosovo per ocupar la península de Crimea, i també fa el mateix per a les repúbliques no reconegudes d'Abjàsia, Ossètia del Sud i Transnístria. I pel que fa a Occident, l'acusa de practicar una doble moral segons els països. "El que és cert és que la invasió de la ciutat siriana d'Afrin per part de Turquia, país de l'OTAN, l'ocupació de la qual encara segueix ara, no ha provocat un ressò en els Estats de l'OTAN ni en la comunitat internacional ni molt menys comparable al reconeixement de les entitats de la Ucrània Oriental que pugnen per la secessió", afirma. "L'experta en dret internacional germano-suïssa Anne Peters va escriure en aquest context sobre el "silenci dels xais", perquè Turquia va violar la prohibició de l'ús de la força amb aquesta ofensiva, segons el dret internacional", afegeix.

Segons Neues Deutschland, els "règims de facto", entre els quals situa les repúbliques del Donbass, es poden considerar "entitats de tipus estatal amb capacitat jurídica internacional limitada". "Els règims de facto són estructures de govern no reconegudes internacionalment, però tenen una condició d'estat suficient en tots els altres aspectes. El reconeixement de Lugansk i Donetsk per part de Moscou -i aviat també per part d'alguns altres estats- els eleva d'aquesta manera a subjecte parcial del dret internacional, cosa que significa que funcionen sota la protecció de la prohibició de l'ús de la força segons el dret consuetudinari", afegeix. El diari considera que és evident que el dret internacional en la seva forma actual no pot transmetre un marc legal a aquestes realitats com a autoritat legal superior, ni fa justícia a les realitats globals. I respon amb una pregunta del filòsof Immanuel Kant: El dret internacional és dret o és política? S'ha obert la comporta.

A la fotografia principal, russos del Donbass evacuats a Rússia | EFE