El Kosovo ha obert una ambaixada a Israel. Ho ha fet a Jerusalem, i s'ha convertit així en el tercer país amb una ambaixada a aquesta ciutat.

El Kosovo, tot i ser un estat que es va declarar independent el 2008 amb el suport dels Estats Units i de la majoria dels països de la Unió Europea, contínua sense tenir el reconeixement d'Espanya, juntament amb Sèrbia, Eslovàquia, Grècia, Romania i Xipre.

Per l'ambaixadora kosovar Ines Demiri, es tracta d'un moment "veritablement orgullós i històric per a les relacions entre Kosovo i Israel". És més, en una piulada al seu perfil de Twitter, Demiri ha declarat que "l'honor més gran de la meva vida és tenir aquesta oportunitat d'obrir l'Ambaixada i servir amb orgull al meu país a Israel".

 

tweet embajada kosovo en jerusalem / InesDemiri1Tuit de l'ambaixadora Demiri / @InesDemiri

D'altra banda, el ministeri d'Afers Exteriors de Kosovo ha fet una piulada per comunicar l'obertura de l'ambaixada: "La promesa feta avui a l'Oficina Oval per fi es compleix".

 

tweet jerusalem embajada kosovo @MFAKOSOVO

Tuit del ministeri d'Afers Exteriors / @MFAKOSOVO

 

Kosovo i Israel van establir oficialment relacions diplomàtiques el mes passat durant una cerimònia celebrada per videoconferència on la ministra kosovar d'Afers Exteriors, Meliza Haradinaj-Stublla, va presentar una sol·licitud formal per obrir una ambaixada a Jerusalem.

Aquest moviment es van produir després que els Estats Units negociessin un acord econòmic entre Sèrbia i el Kosovo l'any passat. Israel va acordar establir relacions diplomàtiques amb el Kosovo i els dos països balcànics es van comprometre a obrir ambaixades a Jerusalem, tot i que Sèrbia ja en té una a Tel-Aviv.

Kosovo és el tercer país que té una ambaixada a Jerusalem, després dels Estats Units i Guatemala i és l'únic amb majoria musulmana. El primer país europeu a sumar-se a aquests tres hauria de ser Sèrbia, tot i que la República Txeca ja té una missió diplomàtica a la capital. Tanmateix, Belgrad s'oposa fermament al ple reconeixement d'Israel al Kosovo i, com a conseqüència, el moviment de l'ambaixada de Sèrbia continua en qüestió.

 

Imatge principal, l'ambaixadora Demiri a l'ambaixada del Kosovo a Jerusalem / @ InesDemiri1