Les milícies talibanes han assegurat aquest divendres que han capturat Kandahar, capital de la província homònima i la segona ciutat més important de l'Afganistan, un assoliment que eleva a tretze les capitals regionals caigudes durant l'última setmana. 

"Kandahar, la segona ciutat més gran del país, també ha estat conquerida", ha celebrat a Twitter el portaveu talibà, Qari Yusuf Ahmadi, que ha indicat que durant la nit van aconseguir prendre les seus del governador i la Policia i altres punts importants de la ciutat.

El portaveu va explicar a més que "molts soldats es van rendir i la resta va fugir", i que van aconseguir apoderar-se d'un gran nombre d'armes, vehicles i munició.

A falta de la confirmació oficial, aquesta és la tretzena capital de província en ser conquerida pels talibans en una setmana, després d'aconseguir victòries successives a les capitals de les províncies de Nimroz, Jawzjan, Sar-e-Pol, Kunduz, Takhar, Samangan, Farah, Baghlan, Badakhshan, Ghazni, Herat i Qala-e-Naw.

Sense confirmació oficial

El Govern de l'Afganistan no ha confirmat ni ofert informació sobre la caiguda de la ciutat o la retirada de les seves forces, mentre els Estats Units preparen l'evacuació de la seva ambaixada a Kabul.

La ciutat de Kandahar, i diverses localitats veïnes, van estar sota forts enfrontaments durant les últimes setmanes, amb les tropes afganeses resistint als atacs dels talibans.

Malgrat la retirada de les tropes internacionals, la Força Aèria dels Estats Units va dirigir diverses operacions aèries per ajudar a les forces afganeses a fer retrocedir els insurgents a Kandahar.

Durant l'última setmana, les forces afganeses i els talibans han mantingut forts xocs en almenys una desena de les 34 províncies del país.

Els talibans van instar l'enemic a posar fi a la resistència inútil com més aviat millor a les províncies restants, perquè així pugui establir un sistema afganès pur, islàmic, sòlid i inclusiu al país, van indicar els insurgents en un comunicat.

Les forces afganeses i el Govern viuen un moment crític amb els talibans, que controlen o disputen a prop de la meitat del territori, una cosa que complica la recerca d'una sortida dialogada al conflicte, mentre Kabul ha ofert compartir el poder a canvi d'un alto el foc.

El deteriorament de la situació de seguretat del país es va aprofundir en els últims tres mesos amb l'inici de la fase final de la retirada de les tropes dels EUA i de l'OTAN, i l'estancament de les infructuoses negociacions de pau intraafganes.

 

Imatge principal: Un control de l'exèrcit regular afganès a Kandahar, en una imatge presa poc abans de la caiguda de la ciutat en mans dels talibans / Efe