Jornada de primàries per als demòcrates i els republicans als Estats Units (EUA). Els dos principals líders de totes dues formacions n'han sortit victoriosos, però amb resultats diferents. Per una banda, Donald Trump, que aspira a ser de nou el candidat republicà a la Casa Blanca, ha tornat a superar àmpliament la seva única oponent: Nikki Haley. Per altra banda, el president Joe Biden, que busca repetir al càrrec, també s'ha imposat a la seva pràcticament inexistent competència, però les bases demòcrates s'han organitzat per emetre un vot de càstig pel seu posicionament a la guerra de Gaza. 

Amb el 22% escrutat, Biden va obtenir el 79,7% del suport, mentre que el 14,6% va marcar la casella "uncommitted" (delegats no compromesos, l'equivalent al vot en blanc), seguint una campanya que el fomentava per mostrar el rebuig al paper dels EUA a la guerra de Gaza. Justament, els experts apunten que la clau d'aquests comicis era justament mesurar com el conflicte de Gaza pot debilitar Biden de cara a la contesa electoral de les generals del novembre. 

Dues organitzacions que representen el vot àrab i musulmà i els demòcrates més progressistes, Listen to Michigan i Our Revolution, respectivament, van sol·licitar marcar la casella uncommitted en protesta pel suport que els EUA estan brindant a Israel en la seva ofensiva militar a la Franja de Gaza. L'objectiu del moviment de protesta era que almenys un 10% dels vots emesos a les primàries demòcrates fos en blanc, en un intent perquè l'Administració Biden canviï de rumb en la seva política cap a l'Orient Mitjà i exigeixi a Israel un alto el foc immediat i incondicional.

Biden en fa cas omís i Haley insisteix 

El que per molts demòcrates ha estat un toc d'atenció que pot augurar un punt molt feble de cara a les eleccions de novembre, Biden ho ha ignorat quan ha sortit a celebrar els resultats. Al seu discurs no ha fet cap referència a la guerra de Gaza, malgrat que milers de ciutadans a Michigan hi han mostrat el rebuig a les urnes. La incapacitat de Biden de mobilitzar la base de votants a zones claus, com Detroit, amb un alt percentatge de persones d'origen àrab, és una amenaça de cara a les eleccions presidencials del novembre, atès que en aquests moments les enquestes d'opinió assenyalen que Trump està per davant a Michigan.

Malgrat la nova derrota de Haley davant de Trump, aquesta insisteix a continuar a la cursa electoral. Minuts abans de tancar-se les urnes en aquestes primàries republicanes, la candidata va anunciar que estarà present al superdimarts, cita en què es fan primàries en molts estats. En termes numèrics, aquestes primàries tenen poca representativitat per als republicans. Tot i això, la victòria de Trump és molt notable, l'expresident republicà ha aconseguit el 66,6% dels vots.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!