El Brèxit ha provocat un autèntic terratrèmol polític al Regne Unit (RU). A part de les discussions internes entre els partits britànics, la tensió amb Escòcia augmenta cada dia que passa. La primera ministra Escocesa, Nicola Sturgeon, ja va demanar una reunió amb els principals líders europeus per negociar la relació entre Escòcia i la Unió Europea (UE), després que els escocesos decidissin quedar-se a la UE en contra la voluntat majoritària d'Anglaterra. A més, també va amenaçar amb un segon referèndum d'independència i amb vetar amb el poder constitucional del seu Parlament la sortida del RU de la UE.

Avui ha arribat la resposta oficial de Brussel·les. La Comissió Europea té “la porta molt oberta” per rebre la primera ministra d’Escòcia i líder del partit independentista SNP, Nicola Sturgeon. Així ho ha assegurat aquest dilluns el portaveu de la CE, Margaritis Schinas, que s’ha mostrat confiat que “en algun moment en el futur es farà una reunió amb representants d’Escòcia”. 

Juncker té una porta molt oberta, té una agenda molt plena, es troba amb molta gent, i espero que en algun moment en el futur es farà una reunió amb representants d’Escòcia”, ha indicat Schinas. Fons de la UE van confirmar diumenge que ja hi ha hagut els primers contactes entre el Govern escocès i la Comissió Europea per tractar la situació d’Escòcia arran del Brèxit.

El segon referèndum, a la Cambra dels Comuns

Aquesta tensió creixent entre els escocesos i els britànics s'ha fet evident aquest dilluns al Parlament britànic, en la primera sessió post Brèxit. Aquesta tarda un dels diputats escocesos a la Cambra dels Comuns, Angus Robertson, ha assegurat que Escòcia va votar clarament per mantenir-se dins la Unió Europea perquè realment els importa estar dins el mercat únic i tenir els drets dels ciutadans europeus. "No tenim cap intenció de veure Escòcia fora d'Europa", ha assegurat el diputat, al que ha afegit que, si es requereix un referèndum sobre la independència, "que així sigui".

El primer ministre, David Cameron, li ha contestat que cal aconseguir el millor acord per al Regne Unit un cop fora de la Unió Europea i que aquest ha d'incloure el millor acord per a Escòcia. El premier ha assegurat que Escòcia està en dos mercats únics, el del Regne Unit i el d'Escòcia" i que idealment hauria de romandre en tots dos.