El màxim representant diplomàtic de la UE apareix a Polònia vestit de militar. Es tracta de l'alt representant de la Unió Europea per Assumptes Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, que ha inaugurat aquesta setmana la missió europea d'entrenament de soldats ucraïnesos a la base miliar de Brzeg, a l'est de Polònia, una de les que acull i forma militars d'Ucraïna. En l'acte, Borrell, vestit amb una jaqueta militar polonesa tot i que amb la insígnia de la UE, ha revelat el logo oficial de la Missió Europea d'Assistència Militar a Ucraïna (EUMAM), que combina els colors de la bandera ucraïnesa i la de la UE. El socialista també ha avançat més detalls de l'EUMAM, com ara el fet que 1.100 soldats ja s'estan formant a través del programa i que destinaran 16 milions d'euros a comprar equipament letal per dur a terme els entrenaments.

La UE entrena soldats ucraïnesos

En declaracions a l'agència Efe, que ha fet un reportatge extensiu de l'acte, Josep Borrell ha assegurat: "El nostre suport [a Kíiv] s'està desenvolupant i continuarà desenvolupant-se. Aquesta és una missió sense precedents". En una roda de premsa, l'alt representant també ha destacat que s'ha dut a terme en un temps rècord de poques setmanes i que amb l'EUMAM s'impulsa la cooperació militar europea a un "nou nivell". I és que la creació d'un exèrcit europeu és una reivindicació que Borrell fa des de fa molt de temps

Borrell diu que no s'esperava la resposta d'Ucraïna a la invasió

La missió té com a objectiu incrementar les capacitats militars de les forces armades ucraïneses i reforçar la seva resiliència a llarg termini. Proporciona als qui se'n beneficien entrenament bàsic, avançat i especialitzat en àmbits com el de l'assistència mèdica, CBRN (maneig d'armes químiques, biològiques, radiològiques i nuclears), desminatge, logística i comunicacions. A més, els efectius ucraïnesos reben formació a escala individual, d'equip i de grup. La iniciativa, amb un cost estimat de 106,7 milions d'euros, segons les xifres europees, s'estendrà durant un període de dos anys a fi de formar un total de 15.000 soldats i oficials. Borrell ha assegurat, a més, que l'exèrcit ucraïnès és avui "un dels millors del món", després d'haver resistit l'agressió russa d'una manera que "ningú hauria esperat". L'assistència europea a les forces armades ucraïneses, i si comptem també el suport bilateral proporcionat per estats membres, s'aproxima ja als 9.000 milions d'euros, ha indicat.