El temperament de Josep Borrell és conegut arreu d'Europa. L'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors ha criticat obertament la ineficiència del seu equip a l'hora de trobar resposta a les crisis internacionals, com la recent guerra d'Ucraïna. Segons ha transcendit a la premsa mundial, Borrell va aprofitar el sopar inaugural de la conferència anual dels ambaixadors europeus d'aquest dilluns per acusar-los de ser lents davant les situacions d'emergència, i els va criticar obertament per no anticipar la invasió russa i ignorar les advertències dels Estats Units. Així, el poc diplomàtic cap dels diplomàtics hauria esbroncat el seu propi equip, tot titllant-los de buròcrates i criticant que no siguin assertius a l'hora de posicionar-se: "Aquest no és el moment d'enviar-vos flors i dir-vos que sou macos, que treballeu molt bé i que estem molt feliços", va ironitzar, "de vegades, sabia més del que passava en algun lloc llegint els diaris que llegint els vostres informes", va lamentar davant els diplomàtics de la UE.

"Si us plau, reaccioneu"

No és cap secret que Borrell somia amb una UE més poderosa, que es posicioni amb més claredat sobre el que passa en l'àmbit internacional. La paciència del socialista català amb els diplomàtics que se centren en "temes burocràtics menors" sembla que s'hagi esgotat. Diversos mitjans informen que Borrell hauria exigit més professionalitat de l'equip que dirigeix: "Comporteu-vos com us comportaríeu si fóssiu una ambaixada: envieu un telegrama, un cable, un correu, ràpidament. Ràpid, si us plau, reaccioneu", va implorar, "Jo hauria de ser el paio més informat del món", va insistir. En aquest sentit, Borrell va admetre la supèrbia dels europeus a l'hora de tractar qüestions de geopolítica, i la lentitud amb la qual avancen els processos a Brussel·les. "Creiem que sabem millor el que beneficia als altres. Infravalorem el paper de les emocions" en la política actual, va confessar, i va suggerir que la Xina i Rússia estan guanyant la batalla ideològica a Occident.

"No em feu retuit"

La batalla dels sentiments polítics, o la de la propaganda, va assegurar Borrell, "és una batalla que no estem guanyant, perquè no estem lluitant prou" i va criticar que els diplomàtics de la UE no repiulin les seves entrades de blog o tuits. "Encara em sorprèn que, en algunes delegacions, sembla que no tenen prou en compte la nostra comunicació, i no piulen ni retuiten els missatges que estem enviant des del centre. Heu de ser una xarxa que es repeteix, transmet, insisteix.” Quant a la invasió russa d'Ucraïna, Borrell va admetre que "no hem estat capaços de preveure ni la capacitat de Putin d'escalar el nivell de mobilització massiva ni l'amenaça nuclear oberta. No vam creure que la guerra anés a arribar. Haig de reconèixer que aquí, a Brussel·les, els americans ens deien que (els russos) atacarien i vam ser poc inclinats a creure-ho".