Joe Biden ha decidit deixar enrere qualsevol rastre de l'expresident Donald Trump a la Casa Blanca i apostar per recuperar la tradició. Així ho ha demostrat aquest divendres en la presentació del nou model de l'avió Air Force One, el qual ja es troba en construcció. Biden ha eliminat el disseny de l'aeronau escollit per Trump, amb uns colors vermell, blanc i blau més fosc, per recuperar les tonalitats tradicionals utilitzades pel president nord-americà John Fitzgerald Kennedy. Fins a l'arribada del 45è president dels Estats Units, la combinació de Kennedy s'havia mantingut, però Trump va decidir modificar-la. Ara, la Força Aèria dels EUA ha presentat una versió modernitzada del disseny clàssic de l'avió del president, que deixa enrere la franja vermella al centre de l'avió i una part inferior de color blau fosc que havia proposat Trump.

Aquest avió, conegut com a Next Air Force One, és una aeronau VC-25B i estèticament serà similar a la utilitzada fins ara, la VC-25A. "El 747-8i modificat proporcionarà un transport aeri segur i fiable amb el nivell equivalent de capacitat de comunicació i seguretat disponible a la Casa Blanca", han afirmat des de Boeing, companyia responsable de la seva fabricació.

El model de Trump

A banda de voler eliminar qualsevol rastre de Trump, la CNN ha informat que el model presentat per l'expresident, amb una aposta per uns colors més patriòtics, s'ha rebutjat perquè requeria una enginyeria addicional que hauria  augmentat el temps de construcció. En detall, des de la Força Aèria dels EUA han explicat que la pintura blava fosca té risc de sobreescalfar alguns dels components electrònics sofisticats de l'aeronau i, per això, hauria estat necessari fer proves addicionals de qualificació de l'Administració Federal d'Aviació per certificar que no hi ha cap problema.

model air force one trump
Model de l'Air Force One de Trump

Boeing va acordar amb Donald Trump fabricar dos nous avions, quan aquest encara ocupava el càrrec l'any 2018. La proposta, que modificava totalment els colors habituals de la nau del president dels EUA, havia d'estar enllestida pel 2021. Però la pandèmia de la covid-19, juntament amb els terminis del disseny i l'escassetat de mà d'obra, van provocar que els avions no estiguessin acabats abans que Trump abandonés la Casa Blanca. 

Retorn a l'avió presidencial de Kennedy

Ara, Biden ha decidit suprimir aquesta innovació de Trump i el Next Air Force One tornarà al model de Kennedy, encara que amb algunes petites modificacions. Segons ha mostrat a la CNN, la tonalitat de blau al voltant del morro i els motors de l'avió seran d'un color més fosc que el blau actual, però l'esquema general es manté fidel al disseny que ha tingut l'Air Force One des que el president John F. Kennedy va estar a la Casa Blanca fa 60 anys. Està previst que el primer nou avió de Boeing s'entregui el 2027 i el segon arribarà un any després, el 2028. Des de la Força Aèria dels EUA han assegurat que el nou esquema de pintura escollit per Biden no incrementarà el cost del projecte.

Model Air Force One Kennedy / Força Aèria EUA
Model Air Force One Kennedy / Foto: Força Aèria dels EUA