Joe Biden desclassificarà la informació sobre l'origen de la covid-19, després de signar una llei per difondre les troballes sobre la malaltia fetes per la intel·ligència nord-americana. Tot, després que els EUA apuntessin a un accident en un laboratori xinès — teoria a la qual es va sumar l'FBI. "Comparteixo l'objectiu del Congrés de divulgar tanta informació com sigui possible sobre l'origen de la malaltia del coronavirus 2019 (covid-19)", ha dit aquest dilluns el president nord-americà.

En un breu comunicat, Biden ha recordat que l'any 2021 va ordenar a la intel·ligència dels EUA "que utilitzés totes les eines a la seva disposició per investigar l'origen de la covid-19". "Hem d'anar al fons dels orígens de la covid-19 per garantir que podem prevenir millor les pandèmies futures", ha afegit. Així doncs, ha assegurat que la seva administració "continuarà revisant tota la informació classificada relacionada amb els orígens" de la malaltia i ha posat el focus sobre els "possibles enllaços" amb l'Institut de Virologia de Wuhan (Xina). És d'aquesta manera que la llei signada aquest dilluns permetrà que les autoritats desclassifiquin i comparteixin "tanta informació com sigui possible", ha conclòs.

Les últimes teories sobre la covid-19

Fa gairebé un mes que un nou informe entregat pels serveis secrets de la Casa Blanca va apuntar a un accident en un laboratori xinès com a causa de la pandèmia. El text es basava en les noves dades de la intel·ligència, tot i que no va generar consens: altres departaments de l'administració i informes previs no havien arribat a la mateixa conclusió, de manera que s'havia d'analitzar al detall. I és que altres agències nord-americanes parlaven d'una propagació del virus per contagi natura, mentre que d'altres encara no s'havien posicionat. Una cosa que canviaria pocs dies després.

Va ser el director de l'FBI, Christopher Wray, qui es va sumar a la teoria del laboratori xinès. Tot, mitjançant una entrevista a Fox News — una cadena que sempre s'ha inclinat cap a les teories conspiranoiques sobre l'origen de la pandèmia, des dels primers dies fins ara. "L'FBI fa bastant temps que avalua que els orígens de la pandèmia són probablement un incident de laboratori a Wuhan", va assegurar. Per la seva banda, la Xina va respondre i va posar sobre la taula una altra teoria (que ja fa temps que defensa): l'origen del virus va tenir lloc en un laboratori militar nord-americà, de manera que la covid va arribar a Wuhan amb motiu de la celebració dels jocs olímpics militars que es van celebrar l'octubre del 2019. Sigui com sigui, les dues potències apunten ara a un laboratori.