Joe Bidencàncer de pell i va ser operat el febrer, concretament el dia 16 — fa dues setmanes. Així ho ha informat aquest divendres la Casa Blanca, que ha detallat que el president dels Estats Units (80 anys) es va sotmetre a una cirurgia per una lesió de la pell en el pit que va resultar ser un carcinoma. L'operació va concloure amb èxit.

Va ser el passat 16 de febrer quan professionals del Centre Mèdic Militar Nacional Walter Reed van extirpar-li del pit una lesió de la pell, com part de la seva avaluació integral de salut. El teixit extret va ser enviat per a una biòpsia tradicional, que va confirmar que la petita lesió era carcinoma basocel·lular — "tal com s'esperava". L'àrea al voltant del punt de la biòpsia es va tractar amb electrodessecació i curetatge en el moment de la biòpsia, de manera que ja no requereix cap tractament addicional.

Què és el carcinoma del qual s'ha operat Joe Biden?

El metge del president nord-americà, Kevin C. O'Connor, ha assegurat que "el punt de la biòpsia s'ha curat molt bé" i que Biden continuarà ara la vigilància dermatològica com a part la seva assistència sanitària integral. A més, ha explicat que les lesions de carcinoma basocel·lular no tendeixen a estendre's ni a fer metàstasi — com sí que ho fan alguns càncers de pell més greus, com el melanoma o el carcinoma escamós. Però sí que és veritat que aquesta mena de càncer sí que pot augmentar de mida i donar lloc a un problema més important, així com a un increment dels reptes per a l'extirpació quirúrgica.

Segons institucions de recerca com la nord-americana Mayo Clinic, un carcinoma basocel·lular és una mena de càncer de pell que es desenvolupa a les cèl·lules basals — unes cèl·lules que es troben a la pell i que produeixen les cèl·lules cutànies noves a mesura que les velles es moren. Aquest carcinoma se sol manifestar amb la forma d'un bony lleugerament transparent o amb una lesió marró, negra o blava, sovint a zones exposades al sol (com el cap i el coll). Així doncs, la millor prevenció és evitar l'exposició al sol i fer servir protector solar.

Tractament del carcinoma basocel·lular

Per tractar un carcinoma basocel·lular se sol recórrer a una cirurgia per extirpar tot el càncer i part del teixit sa que el rodeja, si bé es fan servir altres mètodes com el curetatge i l'electrodessecació — que és al qual s'ha sotmès Biden. Aquest tractament consisteix a extirpar la superfície del càncer amb un instrument de raspat (cureta) i després sellar amb calor la base amb una agulla elèctrica. El curetatge i l'electrodessecació és una opció per tractar els carcinomes petits que tenen menys probabilitat de reaparèixer, com els que es formen a l'esquena, el pit, les mans i els peus.

La notícia sobre el càncer de pell de Biden s'ha difós el mateix dia que el president dels EUA s'ha reunit amb el canceller alemany, Olaf Scholz. Ambdós dirigents representen els dos principals aliats militars de Kíiv i han tancat files al voltant de l'enviament d'armes per a Ucraïna. La reunió ha tingut lloc en el Despatx Oval de la Casa Blanca, per primera vegada des de l'inici de la invasió russa el febrer de l'any passat. "Junts hem treballat per oferir assistència de seguretat. Ajudem a Ucraïna a satisfer les seves necessitats bàsiques i mantenim la pressió sobre Vladímir Putin", ha dit Biden al costat de Scholz.