Joe Biden ha respost Vladímir Putin i li ha assegurat que "Occident no busca destruir Rússia". "Els Estats Units i les nacions d'Europa no busquen controlar o destruir Rússia. Occident no planeja atacar Rússia", ha afirmat el president nord-americà en un discurs des de Varsòvia (Polònia). I és que el seu homòleg rus s'havia adreçat aquest dimarts al matí a l'Assemblea Federal per primera vegada des que va començar la guerra a Ucraïna: "Ells van començar la guerra i nosaltres fem servir la força per aturar-la".

Després de la visita de Biden a Kíiv, el president dels EUA ha visitat Polònia i des d'allà ha promès que Ucraïna "mai" no serà una victòria per a Rússia. Així mateix, ha denunciat les atrocitats comeses per les forces armades russes durant la guerra: "Ucraïna mai serà una victòria per a Rússia. Mai!". "Els autòcrates només entenen una paraula: no, no, no. No prendreu el meu país, no em prendreu la llibertat, no prendreu el meu futur", ha manifestat Biden durant el discurs que ha pronunciat davant de centenars de persones en els jardins de l'antic castell real de Varsòvia.

Discurs Joe Biden, president Estats Units, a antic castell real Varsovia Polonia / Efe
Centenars de persones escolten el discurs de Joe Biden a Varsòvia (Polònia) / Efe

Rússia suspèn l'últim tractat de desarmament nuclear

El discurs ha començat amb l'agraïment a Polònia i enaltint Ucraïna, que "segueix en peu" un any després de la invasió russa — que es va engegar el passat 24 de febrer del 2022. "Fa un any, el món es preparava per a la caiguda de Kíiv. Acabo de tornar de Kíiv i puc informar-vos que segueix en peu", ha proclamat el dirigent nord-americà. Centenars de ciutadans polonesos i refugiats ucraïnesos l'han escoltat amb petites banderes dels seus països, malgrat el fred i les hores d'espera.

D'altra banda, els EUA han titlat de "profundament desafortunat" i "molt irresponsable" l'anunci rus de suspendre l'últim tractat de desarmament nuclear entre Moscou i Washington — el Nou START. El secretari d'Estat, Antony Blinken, ha assegurat des d'Atenes (Grècia) que estaran "molt atents" a tot el que faci Rússia. "Ens assegurarem que ens situem de forma adient per a la seguretat del nostre propi país i la dels nostres aliats", ha advertit Blinken. També ha recordat que el tractat era beneficiós per ambdós països i ha deixat oberta la porta a futures converses: "Seguim estant disposats a parlar sobre limitacions d'armament estratègic en qualsevol moment amb Rússia, independentment de qualsevol altra cosa que ocorri en el món o en la nostra relació". L'OTAN també ha demanat a Rússia que reconsideri la suspensió del tractat de desarmament nuclear amb els EUA.