El president dels Estats Units, Joe Biden, adverteix la Xina en el seu discurs de l'Estat de la Unió després que la setmana passada les forces armades nord-americanes abatessin un presumpte globus espia que provenia d'aquest país. El mandatari va assegurar que "mai no és bona idea" apostar contra els EUA i que "si la Xina amenaça la nostra sobirania, actuarem per protegir el país". En aquest sentit, ha opinat que els Estats Units es troben ara en una posició d'avantatge respecte en gegant asiàtic, a la vegada que creu que les democràcies s'han enfortit davant les autocràcies. Les paraules de Biden en el tradicional discurs arriben després que l'exèrcit dels EUA hagi fet públiques les imatges del globus xinès abatut.

globus espia xines xina eua abatut efe
Les autoritats nord-americanes troben el globus xinès després d'abatre'l / Efe

"La Xina intenta dominar"

En el discurs de l'Estat de la Unió, el president Joe Biden ha enviat un missatge més contundent que fins ara al seu principal competidor: "No em disculparé per invertir per enfortir als Estats Units. Invertir en innovació estatunidenca, en indústries que definiran el futur i que el Govern de la Xina intenta dominar", ha asseverat. "Aquells que aposten contra els Estats Units estan aprenent com d'equivocats estan", ha advertit. Finalment, però, ha acabat rebaixant el to i ha dit al seu homòleg xinès, Xi Jinping, que ell busca la "competència, no el conflicte". Biden ha considerat, tanmateix, que els Estats Units té en aquest moment "la posició més forta en dècades per competir amb la Xina o amb qualsevol altre en el món". A més, ha recalcat que en els darrers dos anys, marcats per la pandèmia de coronavirus, les democràcies s'han envigorit, mentre que les autocràcies "s'han tornat més febles, i no més fortes".

Alerta als EUA per un possible globus espia xinès

Les ja complicades relacions entre els Estats Units i la Xina s'han tibat considerablement en els últims dies després que es detectés un globus espia xinès sobrevolant el territori estatunidenc. Biden va tenir coneixement de l'existència del globus fa una setmana i el Pentàgon ho va confirmar dijous passat. El globus va travessar el país durant diversos dies i fou abatut finalment el dissabte quan ja sobrevolava l'Atlàntic. L'albirament del globus va provocar que el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, suspengués el seu viatge a Pequín. Una visita que els Estats Units havia venut com una oportunitat per a relaxar les tensions, llimar asprors i evitar que la competència o les disjuntives entre tots dos països puguin acabar en un conflicte.