L'exèrcit dels Estats Units està rastrejant un presumpte globus espia xinès que han detectat volant a gran altura sobre l'espai aeri del país. El portaveu del Pentàgon, Pat Ryder, va anunciar que el globus que es va detectar aquest dimarts a l'Oest del continent "no representa cap risc militar o físic per a ningú que estigui en la superfície". Ryder va assenyalar que no és la primera vegada que les autoritats detecten un aparell d'aquest tipus en els últims anys. El govern estatunidenc va discutir sobre la possible derivació, però finalment després de presentar les opcions disponibles al president Joe Biden dimecres passat, tant el cap de l'Estat Major Conjunt dels EUA, el general Mark Milley, com el líder del Comando del Nord, el general Glen VanHerck, van desaconsellar prendre una "acció cinètica" contra el globus a causa del perill que caiguin enderrocs al sòl. L'artefacte ha estat vist sobre Billings, Montana, el dimecres. Així mateix, hauria volat sobre Illes Aleutianes (Alaska) a través del Canadà i cap a Montana. 

Amenaça a la informació confidencial

Un alt funcionari de Defensa ha assenyalat que el globus "té valor limitat" pel que fa a la recopilació d'intel·ligència "més enllà del que la República Popular de la Xina pot fer per altres mitjans", segons ha informat la cadena NBC News. En concret, el Departament de Defensa dels Estats Units creu que els satèl·lits espies xinesos en òrbita terrestre baixa són capaces d'oferir intel·ligència similar o millor, el que limita el valor d'allò que Pequín pugui obtenir del globus de gran altitud, que té la grandària de tres autobusos, segons ha detallat un altre funcionari de defensa a la cadena CNN

Amb tot, el funcionari de Defensa va afirmar que una vegada detectat el globus s'havien posat en contacte amb responsables xinesos a través de diversos canals, com les respectives ambaixades de la Xina i els EUA tant a Washington com a Pequín. "Els hem transmès la serietat amb la qual ens prenem aquest assumpte", ha assenyalat la font, que va recalcar que els EUA "farà el que sigui necessari per a protegir el seu poble i el seu territori".

Detectat al Canadà

El Ministeri de Defensa del Canadà va anunciar aquest dijous que havia detectat el globus i està vigilant un "potencial segon incident". "Un globus de vigilància d'altitud elevada va ser detectat i els seus moviments estan sent rastrejats activament", ha afirmat el Ministeri de la Defensa Nacional del Canadà en un comunicat. Amb tot, van assegurar que els canadencs es troben fora de perill i el Canadà "prendrà mesures per garantir la seguretat del seu espai aeri". En aquest sentit, van apuntar que "les agències canadenques d'intel·ligència treballen amb els seus socis estatunidencs i prenen totes les mesures necessàries per resguardar la informació delicada del Canadà d'amenaces de l'exterior". L'anunci de l'aparició d'aquest globus xinès es produeix 2 dies abans que el secretari d'Estat dels EUA, Antony Blinken, iniciï aquest diumenge una visita de dos dies a la Xina, en el primer viatge d'un titular d'Exteriors estatunidenc al país asiàtic des de 2018. 

Congressistes republicans demanen derrocar el globus

Els congressistes del Partit Republicà han criticat a l'Administració Biden per la seva resposta davant la troballa d'un globus espia de la Xina sobre el territori estatunidenc, demanant a la Casa Blanca que el derroqui. "Biden hauria de derrocar el globus espia xinès de manera immediata. El president Trump mai hauria tolerat això", ha afirmat la congressista republicana Marjorie Taylor Gree al seu compte de Twitter. En la mateixa línia s'ha manifestat el senador republicà Tom Cotton, exigint al secretari d'Estat, Antony Blinken, que cancel·li el seu imminent viatge a la Xina, on es trobarà amb el seu homòleg a Pequín.