Israel està investigant la possible mort de Mohammad Sinwar, l’actual líder de facto de Hamàs a la Franja de Gaza, en un atac aeri del passat 14 de maig. L’islamista havia assumit el control de l’organització terrorista després de la mort del seu germà, Yahya Sinwar, abatut l'octubre del 2024 en el marc de l’ofensiva militar israeliana sobre l’enclavament palestí. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha assegurat aquest dimecres a la nit en una conferència de premsa que és “probable” que l’exèrcit hagi “eliminat” Sinwar, a qui va incloure entre altres líders de Hamàs suposadament abatuts, com Mohammed Deif, Ismail Haniyeh i el mateix Yahya Sinwar. “Eliminem desenes de milers de terroristes”, ha dit. 

L’operació en què s’hauria produït la mort de Sinwar va tenir lloc als voltants d’un hospital de Khan Yunis, on es creu que s’amagava. L’atac va deixar 28 palestins morts i més de 50 ferits, segons el Ministeri de Sanitat palestí. El mitjà saudita Al-Hadath va informar fa uns dies que el cos de Sinwar hauria estat trobat entre una desena dels seus guardaespatlles i el comandant de la Brigada Rafah de l’ala militar de Hamàs, Mohammad Shabana.

Aquesta possible baixa a la cúpula de Hamàs coincideix amb la mort confirmada de Zakaria Sinwar, germà de Yahya Sinwar i de Mohammad Sinwar. Zakaria, professor d’història moderna i contemporània a la Universitat Islàmica de Gaza, va morir a causa de les ferides sofertes durant un atac israelià dissabte passat contra el camp de refugiats de Nuseirat, segons han confirmat fonts de la Franja aquest dijous, recollides pel diari Filastin, afí a Hamàs. L’atac, en què inicialment es va informar que havia mort a l’acte, també va provocar la mort dels seus fills Saad, Nafez i Nur. Dies després, mitjans palestins van assegurar que es trobava en estat crític, però finalment s’ha confirmat el seu decés.

Yahya Sinwar, líder històric de Hamàs

La mort de Yahya Sinwar, líder històric de Hamàs i germà gran de Mohammad i Zakaria, ja va suposar un cop simbòlic i operatiu per a l’organització islamista. El 17 d’octubre del 2024, les Forces de Defensa d’Israel (FDI) i el servei de seguretat interna Shin Bet van informar que estaven investigant si era una de les tres persones mortes en una operació militar a Gaza el dia anterior. L’endemà, soldats israelians van localitzar un cos amb una semblança “sorprenent” amb Sinwar i en van extreure una mostra d’ADN. 

El cadàver, trobat vestit amb uniforme militar i un kuffiyeh, agafava un fusell AK-47, un encenedor i diversos documents d’identitat. Segons la ràdio pública Kan, els seus acompanyants duien armes, diners en efectiu i identificacions falses. El reconeixement mèdic posterior va revelar que havia patit lesions provocades per metralla i per l’esfondrament de l’edifici, abans de rebre un tret al cap que li va causar una lesió cerebral traumàtica greu, segons un informe forense israelià.

“Alto el foc temporal”

En paral·lel a les informacions sobre la cúpula de Hamàs, Netanyahu ha declarat que està disposat a acceptar un “alto el foc temporal” a Gaza si aquest permet l’alliberament dels ostatges en mans del grup islamista. Tot i això, ha reiterat que l’objectiu final de la campanya militar és prendre el control total de la Franja: “Les nostres forces estan prenent més i més territoris per netejar-los de terroristes i de la infraestructura de Hamàs. Al final de la guerra, tot el territori de la Franja de Gaza estarà sota control de seguretat d’Israel, i Hamàs serà completament derrotat”, va assegurar. 

En aquest sentit, Netanyahu ha defensat el desplaçament forçat de la població gaziana —uns 2,1 milions de persones— cap al sud del territori, a una zona que qualifica de “neta de Hamàs”, on, segons ell, es canalitzarà l’ajuda humanitària. “Hem d’evitar una crisi humanitària per mantenir la nostra llibertat d’acció operativa”, va afegir, tot remarcant que l’ofensiva continuarà fins a garantir el control militar israelià sobre tota la Franja.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!