Israel ha deixat de banda les negociacions amb Hamàs, i només dos dies després del final de la treva s'acarnissa de nou contra la població civil amb bombardejos contra dos camps de refugiats a la Franja de Gaza. En total, els atacs han deixat almenys 20 morts i centenars de ferits. Al camp de refugiats de Bureij, al centre de la Franja de Gaza, almenys 7 civils han estat assassinats, en un atac contra les cases de civils en el camp. Només una estona abans s'havia produït un bombardeig al campament de Nuseirat, també al centre de Gaza, on l'exèrcit israelià ha bombardejat amb els avions de combat dos edificis residencials, i a més, han realitzat batudes en diferents barris de la ciutat. D'altra banda, un jove palestí de 21 anys ha mort tirotejat per les tropes israelianes a la ciutat cisjordana de Qalqilya també aquesta matinada. 

Evacuacions a Gaza

L'Exèrcit d'Israel ha confirmat que les seves tropes continuen atacant "objectius terroristes" en la Franja de Gaza i ha ordenat l'evacuació de sis barris de la ciutat de Jan Yunis, situada al sud de l'enclavament. El portaveu militar ha informat a través d'un comunicat que "durant la nit, avions de combat i helicòpters de la Força Aèria han atacat objectius terroristes en la Franja de Gaza, inclosos túnels terroristes, centres de comandament i instal·lacions d'emmagatzematge d'armes". El text afegeix que, "sota la direcció de les tropes terrestres de les Forces de Defensa d'Israel (FDI), un dron ha eliminat a cinc terroristes de Hamàs". Segons han informat les tropes israelianes, durant les darreres 24 hores, han efectuat atacs des del mar i han destruït "infraestructures terroristes" de Hamàs, a més de "l'armament i vaixells" que pertanyen a l'organització. 

En paral·lel, el portaveu en àrab de l'Exèrcit israelià, Avichay Adraee, a través del seu compte de X ha instat els residents de sis barris de la ciutat de Gaza de Jan Yunis a evacuar cap a altres àrees de l'enclavament. "Estimats residents de la Franja de Gaza, les FDI han reprès les seves enèrgiques accions contra Hamàs i altres organitzacions terroristes en la Franja de Gaza. L'informem amablement del següent amb la finalitat de preservar la seva seguretat i protecció", ha apuntat. "Obeir les instruccions d'evacuació és la forma més segura de preservar la seva seguretat, la seva vida i la de les seves famílies. Si els membres de Hamàs encara li impedeixen fer-ho, contacti amb nosaltres a través de les xarxes socials", va afegir el missatge.

Netanyahu apuja el to

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, va assegurar aquest dissabte que no permetrà que l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), que governa parts reduïdes de Cisjordània ocupada, controli la Franja de Gaza una vegada que les tropes israelianes eliminin al grup islamista Hamàs. "No cometré l'error de permetre que l'ANP governi a Gaza, serà el mateix" que Hamàs, va afirmar el mandatari en una roda de premsa televisada, en la qual va advocar per "una nova visió, un canvi" en l'enclavament palestí, que involucri "seguretat i control israelià".

"Reinstal·larem a Gaza a la mateixa entitat que no s'ha reformat? Això és el que els nostres millors amics ens estan aconsellant?" Tanmateix, Netanyahu va reconèixer que la seva postura és diferent. Els Estats Units, principal soci d'Israel i defensor de la creació d'un Estat palestí, ha advocat per la unificació de Gaza i Cisjordània sota el govern de l'ANP una vegada que conclogui la guerra, però Netanyahu rebutja aquesta possibilitat argumentant que l'ANP i Hamàs tenen en comú "la ideologia que nega l'existència d'Israel". Amb tot Netanyahu, va advertir anit que continuarà la seva "guerra justificada" malgrat una creixent pressió internacional per un cessament el foc, davant la profunda degradació de la situació humanitària en la Franja. "Estem sentint la pressió internacional, no ho negaré, però des que va començar la guerra he creat espai internacional contra aquesta pressió, parlo amb dotzenes de líders tots els dies (...) No sempre estem d'acord, però al final del dia és la nostra guerra, nosaltres som els que decidim", va subratllar.