El govern d'Israel ha ordenat la retirada de la seva delegació d'intel·ligència enviada a Qatar per negociar amb el grup islamista Hamàs, a través de la mediació de les autoritats de Qatar, egípcies i estatunidenques. Segons el comunicat de l'oficina del primer ministre, Benjamin Netanyahu, la decisió es basa en l'"estancament de les converses". "A causa de l'estancament en les negociacions, i seguint instruccions del primer ministre, Benjamin Netanyahu, el cap del Mosad ha ordenat a l'equip negociador a Doha que torni a Israel", indica el comunicat. Des del govern israelià afirmen que Hamàs no ha complert amb tots els punts que s'establien en l'anterior acord que va permetre estendre la treva.

La treva entre Israel i Hamàs, negociada per Qatar, Egipte i els Estats Units, es va trencar aquest divendres. Aquesta treva va permetre l'alliberament de 105 ostatges (81 israelians i 24 estrangers) segrestats per Hamàs a canvi de 240 palestins presoners en territori israelià, tots ells dones i menors. La treva, que va durar del 24 al 30 de novembre, va proporcionar una pausa en els combats i va permetre l'entrada d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza. No obstant això, segons les autoritats israelianes, Hamàs encara manté captius a 132 ostatges. Per altra banda, Isrtael també acusa Hamàs de la mort de dos nens, Ariel i Kfir Bibas, de 4 anys i 10 mesos respectivament, i de la seva mare. Tots tres eren ostatges de Hamàs des que van ser segrestats durant l'atac del grup islamista el dia 7 d'octubre. L'exèrcit israelià va afirmar que Hamàs no va complir el seu compromís d'alliberar la mare i els dos nens de la família Bibas, que van morir després d'un bombardeig. Hamàs, per part seva, al·lega que aquestes tres persones van morir per bombardejos israelians i va oferir lliurar els seus cossos, una proposta que Israel va rebutjar.

Per què s'ha trencat la treva?

Segons Israel, la culpa és de Hamàs, segons Hamàs, la culpa la té Israel. "Hamàs ha violat la pausa operacional i a més ha disparat cap a territori israelià. Les Forces de Defensa d'Israel han reprès els combats contra l'organització terrorista a la Franja de Gaza", va sostindre aquest divendres l'exèrcit d'Israel en un comunicat. Ara bé, a l'altre costat, el Ministeri de l'Interior de Gaza, controlat per Hamàs, va afirmar que havia estat d'exèrcit israelià qui va trencar la treva: "l'aviació israeliana sobrevola la Franja i els seus vehicles han obert foc al nord-oest de l'enclavament". 

"El que hem pogut veure és que Hamàs ha violat l'acord, no ha complert cap de les dues parts de l'acord. D'una banda, ha violat l'acord en relació amb el perfil de persones alliberades, i per altra, ha llençat coets. I per aquestes dues coses s'ha reprès la guerra i una altra vegada estem compromesos a aconseguir els objectius", va destacar en una conversa amb ElNacional.cat la portaveu de l'ambaixada d'Israel a Espanya, Tal Itzhakov. Els objectius d'Israel són dos: alliberar els segrestats i derrotar Hamàs perquè Gaza no sigui una amenaça. Preguntada per possibles noves treves, Itzhakov ha destacat que no es pot saber. Ara bé, després que Hamàs, segons Israel, hagi violat l'acord, el país hebreu ha reprès els combats. 

La guerra va esclatar el 7 d'octubre després d'un atac de Hamàs, que va incloure el llançament de milers de coets cap a Israel i la infiltració de milicians, resultant en la mort d'aproximadament 1.200 persones i el segrest d'altres 240. Des de llavors, les forces israelianes han dut a terme una ofensiva intensiva a la Franja de Gaza, causant més de 15.000 morts, deixant a gairebé 6.000 persones sota els enderrocs i desplaçant a gairebé dos milions de persones enmig d'una greu crisi humanitària. La retirada de la delegació d'intel·ligència destaca la dificultat d'aconseguir una solució en aquest conflicte de llarga data.