El Parlament israelià, la Knesset, ha aprovat avui amb una majoria de 73 dels 120 diputats el nou govern d'unitat del país després d'un any i mig de bloqueig, i amb la vista posada ara a l'1 de juliol, quan preveu incorporar a la sobirania d'Israel els assentaments jueus de Cisjordània (Judea i Samària per als jueus).

El primer ministre Benjamin Netanyahu seguirà en el càrrec, i el seu soci centrista, Benny Gantz, serà el nou ministre de Defensa. El 17 de novembre del 2021, Ganz rellevarà Netanyahu com a nou primer ministre israelià, i per això avui ja ha jurat també com a primer ministre.

Tot i que el secretari d'Estat americà, Mike Pompeo, ha viatjat aquesta setmana a Israel i, segons algunes interpretacions, va refredar una mica el suport americà al pla de sobirania de Netanyahu, aquest ha indicat avui que tirarà endavant.

"Amb tot el respecte als nostres amics nord-americans, la seguretat d'Israel és un tema exclusivament nostre", ha indicat, i ha afegit que "ha arribat l'hora que s'apliqui la llei israeliana" als assentaments jueus. "Aquest pas no allunyarà la pau sinó l'aproparà perquè la pau només pot ser des de la veritat. Tots saben que els habitants de Judea i Samària seguiran a casa seva en qualsevol acord", ha afegit.

Gabi Ashkenazi serà el nou ministre d'Exteriors i Tzipi Hotovely serà la ministra dels Assentaments, en un gabinet que excepcionalment tindrà 36 carteres, a causa de la complexitat que ha tingut la negociació del pacte de govern. Dues de les carteres seran per al Partit Laborista.

dc639a72b85b1e9b7f32caf1c3dfc26346ad0606

El líder del partit Blau i Blanc, Benny Gantz

Israel tindrà també per primer cop un ministeri dirigit per un ciutadana d'origen etíop, Pnina Tamano-Shata, que va arribar d'Etiòpia quan tenia 3 anys en una famosa operació de rescat. Serà la ministra d'Immigració i Absorció

Netanyahu ha convençut el Likud de la conveniència d'acceptar el pacte amb Gantz, i de cedir-li importants quotes de poder, per mantenir el compromís d'incorporar els assentaments jueus.