El gabinet de govern d'Israel ha aprovat aquesta nit expandir les seves operacions a la Franja de Gaza, així com un pla amb què reprendre l'accés d'ajuda humanitària, la qual bloquejava totalment des del 2 de març passat, ha informat la premsa nacional. Segons el diari Israel Hayom, l'estratègia està enfocada a augmentar gradualment la pressió militar sobre l'enclavament, que des de l'octubre del 2023 ja s'ha cobrat la vida de més de 52.200 persones, per pressionar Hamàs per acceptar un alto el foc.

A més, el gabinet va aprovar un pla amb què reprendre l'accés d'ajuda humanitària a Gaza, la qual Israel bloquejava des del març i apropava la seva població cada vegada més a la fam, que busca evitar que Hamàs tingui accés al material que entri a la Franja, segons el diari Yediot Ahronot.

Dos mesos de bloqueig

Des de fa dos mesos, Israel manté tancats tots els passos fronterers amb Gaza, cosa que n'impedeix l’entrada de béns, incloent-hi aliments, combustible i medicaments. Aquesta mesura, seguida de la represa de l’ofensiva militar i el trencament d’un alto el foc de dos mesos amb Hamàs, pretén pressionar el grup per a l’alliberament dels ostatges que encara reté.

Organismes com el Programa Mundial d’Aliments de l’ONU i l’agència UNRWA, encarregada d’atendre els refugiats palestins, han anunciat fa poc que ja han esgotat totes les seves reserves d’ajuda alimentària. L’escassetat ha fet créixer la pressió internacional perquè Israel aixequi el bloqueig. Diverses veus alerten que la fam massiva és imminent i recorden que privar intencionadament de menjar la població civil pot constituir un crim de guerra.

La prioritat de Netanyahu és clara

Malgrat tot, és clar que les paraules de Netanyahu d'aquesta setmana han fet mal. Dijous declarava que la derrota dels enemics d’Israel és l’objectiu suprem de la guerra a Gaza, per damunt de l'alliberament dels ostatges que encara es troben retinguts al territori. En un discurs pronunciat durant la celebració del Dia de la Independència d’Israel, Netanyahu va reconèixer que recuperar els 59 ostatges restants és un “objectiu molt important”, però va subratllar que la prioritat màxima és “la victòria sobre els enemics” del país. “Tenim molts objectius en aquesta guerra. Volem recuperar tots els nostres ostatges. És un objectiu molt important. Però en una guerra, hi ha un objectiu suprem. I aquest objectiu és la victòria sobre els nostres enemics. I això és el que assolirem”, ha afirmat el mandatari.

➕ Netanyahu confessa que és més important derrotar l'enemic que alliberar els ostatges
 

Les declaracions han generat una onada de crítiques, especialment per part dels familiars dels ostatges, que han interpretat les paraules del primer ministre com una desvaloració del seu patiment i de la urgència per rescatar els capturats. “El retorn dels ostatges no és ‘menys’ important; és l’objectiu suprem que hauria de guiar el govern d’Israel”, expressava el Fòrum de Famílies d’Ostatges i de Desapareguts en un comunicat. “Les famílies dels ostatges estan preocupades”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!