Israel ha atacat objectius del moviment islamista Hamas a la Gaza, després del llançament d'un projectil i globus amb artefactes explosius, al mig de la tensió que ha generat la presentació del pla de pau dels Estats Units.

L'aviació israeliana va atacar una fàbrica d'armes i una infraestructura subterrània, entre altres objectius del moviment islamista, que controla la Franja, i que fa responsable de tota acció des de dins, segons un comunicat militar.

Els trets de coets des d'aquest enclavament bloquejat són esporàdics i augmenten amb els pics de tensió, encara que en els últims mesos no han estat reivindicats per cap de les faccions palestines.

A més, van disminuir des que Israel i el moviment Hamas van començar l'any passat una negociació indirecta per assolir una treva.

Els palestins han mostrat el seu rebuig del pla amb protestes aïllades, especialment a Gaza, i des de dimarts s'han produït aldarulls junt a controls militars israelians a Cisjordània ocupada, i entorn de la Ciutat Vella de Jerusalem.

Previsió de protestes

Israel va reforçar aquest dimecres de nou la seva presència militar a Cisjordània davant de la previsió de protestes avui i demà divendres.

Dimarts, dirigents de Hamas a Cisjordània van participar en una reunió d'emergència que va convocar el president palestí, Mahmud Abás, de la formació nacionalista al Fatah, malgrat la rivalitat que existeix entre aquestes faccions i com un gest d'unitat poc habitual.

Abans de la trobada, Abás va tenir una inusual conversa telefònica amb Imsael Haniye, cap del moviment islamista, i al terme de la reunió, totes les faccions palestines van advertir de no acceptaran cap pla dels Estats Units.

La iniciativa de Donald Trump, que va presentar a Washington al costat del primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, dona via lliure a l'annexió d'àmplies parts de Cisjordània i planteja una sobirania limitada per a un hipotètic Estat palestí, amb una capital als suburbis de Jerusalem.