El president nord-americà, Donald Trump, ha revelat aquest dimarts el seu pla de pau per a l'Orient Mitjà, una "solució de dos Estats realista" que afavoreix els interessos d'Israel i ofereix als palestins una sobirania limitada sobre el seu futur país mentre deixa intactes els assentaments israelians.

El pla de Trump, que ha topat amb el rebuig immediat dels líders palestins, atorgaria a Israel el control íntegre de Jerusalem com a capital i li permetria annexionar-se la vall del Jordà, que ocupa al voltant del 30% del territori palestí de Cisjordània, una possibilitat que l'ONU considera il·legal.

"La meva proposta presenta una oportunitat amb què guanyarien els dos costats, una solució realista de dos Estats que resol el risc que presentava per a la seguretat d'Israel un Estat palestí", ha dit Trump durant una cerimònia a la Casa Blanca juntament amb el primer ministre israelià en funcions, Benjamin Netanyahu.

Un mapa del futur estat palestí

Trump ha argumentat que el seu pla de pau, que ha tardat més de dos anys a presentar, és "diferent" del dels seus predecessors perquè conté molts més detalls "tècnics" de partida, amb 80 pàgines de proposta.

"Aquesta és la primera vegada que Israel ha autoritzat la publicació d'un mapa conceptual que il·lustra les concessions territorials que està disposat a fer per aconseguir la pau", ha subratllat.

Aquest mapa, que Trump ha publicat poc després al seu compte de Twitter, mostra un Estat palestí contingut gairebé del tot dins d'Israel —amb l'única excepció de la frontera de Gaza amb Egipte— i la pèrdua de la vall del Jordà, un territori fèrtil i fronterer amb Jordània i el mar Mort que quedaria sota sobirania israeliana.

"Israel retindrà el control de seguretat en tota l'àrea a l'oest del riu Jordà, cosa que ens donarà una frontera oriental permanent per poder defensar-nos", ha celebrat Netanyahu, que va incloure l'any passat l'annexió d'aquesta vall entre les seves promeses electorals.

El mapa preveu la connexió dels territoris palestins de Gaza i Cisjordània mitjançant un túnel d'alta velocitat, i accés a "algunes instal·lacions" als ports mediterranis israelians de Haifa i Ashdod, a més de dues connexions terrestres amb Jordània.

També amplia Gaza amb la creació d'una zona industrial i una altra d'agrícola sense frontera amb Egipte, però no exigeix a Israel que acabi amb "cap assentament" en territori palestí ocupat.

"La població israeliana ubicada en zones que romanguin dins de territori palestí contigu però siguin part de l'Estat d'Israel han de tenir l'opció de seguir on són tret que decideixin el contrari", indica el text del pla.

Jerusalem per a Israel

Trump ha deixat clar que la seva proposta preveu Jerusalem com a "capital íntegra" d'Israel, i ha generat confusió en prometre al mateix temps que els palestins podrien instal·lar la seva a la zona oriental d'aquesta ciutat.

La lletra petita del pla aclareix que la capital palestina només podria ubicar-se als afores de Jerusalem, "a l'est i al nord de la barrera de seguretat actual" de la zona oriental de la ciutat, i dir-se Al-Quds (Jerusalem en àrab).

A més, el projecte implica que "l'Estat de Palestina ha d'estar completament desmilitaritzat i romandre així", amb només un cos encarregat de la seguretat interna i antiterrorisme.

Quatre anys de termini

Encara que pocs confien que prosperi, la proposta de Trump ha sorprès alguns analistes, que esperaven un document menys ambiciós pel que fa als detalls dels dos futurs Estats.

Tanmateix, molts van coincidir en què el text —presentat quan falten cinc setmanes per a les eleccions a Israel i nou mesos per a les dels EUA— és sobretot un intent de reforçar Trump entre els seus votants evangèlics en un moment de judici polític a Washington i enfortir Netanyahu, acusat de càrrecs de corrupció.

El president palestí, Mahmud Abbas, ha qualificat el pla com "la bufetada del segle" i ha dit "mil vegades que no" a la proposta, però Trump ha apostat pel llarg termini i li ha donat quatre anys per superar les seves reserves i asseure's a la taula de negociació.

"Avui li he enviat una carta al president Abbas. Li he explicat que el territori reservat per al seu nou Estat quedarà obert i sense desenvolupar durant un període de quatre anys, en els quals els palestins poden estudiar l'acord, negociar amb Israel i aconseguir els criteris per ser un Estat", ha explicat Trump.

El mandatari ha promès als palestins una inversió de 50.000 milions de dòlars per duplicar el seu PIB i crear un milió de llocs de treball, però ha exigit a canvi un alto el foc amb Israel, canvis en la seva estructura de govern i la desmilitarització de Gaza.

"Realment no importa el que diguin els palestins a curt termini, mantindrem aquesta opció oberta per a ells durant quatre anys", ha dit als periodistes l'ambaixador nord-americà a Israel, David Friedman.

Un punt clau en el pla dissenyat pel gendre i assessor de Trump, Jared Kushner, era reclutar països àrabs perquè convencin els palestins de negociar, i tres regnes del Golf Pèrsic van mostrar el seu suport implícit en enviar els seus ambaixadors a la Casa Blanca: Oman, Bahrain i Emirats Àrabs Units.