El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha reivindicat avui la sobirania d'Israel sobre el Golan, en un acte de gran simbologia. El govern israelià ha celebrat la seva habitual reunió del diumenge a la planura de Gamla, als alts del Golan, que va ser el focus d'una històrica revolta jueva contra l'Imperi Romà fa gairebé dos mil·lennis. "El Golan era part integral d'Israel en l'era antiga, i avui és part integral d'Israel a l'era moderna", ha indicat Netanyahu.

Els alts del Golan, que amb la Guerra dels Sis Dies de l'any 1967 Israel va ocupar a Síria, fins ara no eren considerats clarament territori nacional per les autoritats israelianes. Tot indica que s'ha produït un canvi de la posició oficial israeliana sobre aquesta àrea en disputa.

Israel sempre havia considerat aquest territori com una barrera de seguretat davant una possible invasió de països àrabs, com l'intent que es va produir el 1973 amb la Guerra del Yom Kippur, quan es va veure sorprès per Síria i Egipte, que el van atacar simultàniament pel Nord i pel Sud, respectivament. Després, però, es van produir converses d'Israel amb Síria, durant diversos mandats, on no es descartava una devolució del Golan.

La guerra a Síria

El gir en el posicionament israelià ha coincidit amb una recent demanda de Síria als Estats Units en les negociacions per a un acord de pau que posi fi a la guerra civil. Damasc hauria demanat a Washington que reconegui el Golan com a "territori ocupat", segons el diari israelià Yediot Aharonot.

Netanyahu ha indicat en el seu parlament, que la comunitat internacional ha de tenir dues coses clares: "Primer, no importa el que passi a l'altre costat de la frontera, la línia (fronterera) en si no canviarà. Segon, ha arribat el moment, després de 50 anys, que la comunitat internacional reconegui finalment que el Golan es quedarà per sempre sota sobirania israeliana".

Als alts del Golan hi viuen actualment uns 20.000 israelians i un nombre similar de drusos de nacionalitat siriana però considerats dialogants amb Israel.