Israel ha celebrat avui el reconeixement diplomàtic que suposa sobre la seva posició sobre Jerusalem el trasllat de l'ambaixada dels Estats Units de Tel Aviv a aquesta ciutat, amb una recepció que va estar encapçalada pel primer ministre israelià i titular d'Exteriors, Benjamín Netanyahu. Quaranta països dels 86 convidats, entre ells els europeus Romania, Hongria, Àustria i la República Txeca, van confirmar la seva assistència a l'acte a la seu d'Exteriors, que va protagonitzar la delegació enviada pel president dels Estats Units, Donald Trump, per participar en la inauguració de la legació demà en Jerusalem.

La missió —encapçalada pel sotssecretari d'Estat dels EUA, John Sullivan; la filla i assessora del president, Ivanka Trump, el seu marit i també assessor presidencial Jared Kushner, i el secretari del Tresor, Steve Mnuchin- va aplaudir els agraïments de Netanyahu.

"Ho farem el 70 aniversari d'Israel. Setanta anys de llibertat i democràcia", va dir Mnuchin, ja que el canvi coincideix amb la declaració d'independència de l'Estat d'Israel fa set dècades. "El que està fent els Estats Units és complir la llei perquè el trasllat ja es va aprovar el 1995, però els presidents havien rebutjat aplicar-la", va assegurar a Efe el congressista nord-americà Mario Diaz-Balart, que va viatjar a Israel al costat d'altres legisladors com a mostra de suport.

"Animo a tots els països a unir-se als Estats Units i traslladar les seves ambaixades a Jerusalem", va dir el cap del govern israelià als diplomàtics presents en l'acte d'avui, "perquè és allò correcte i perquè serveix per avançar en la pau".

Netanyahu va reivindicar que Jerusalem ha estat capital del poble jueu "des de fa 3.000 anys" i de l'Estat d'Israel des de fa 70 i va assegurar que "ho continuarà sent eternament".

"Feliç aniversari" Jerusalem, va declarar el mandatari quan desenes de milers de persones celebraven amb una marxa als carrers el que el país denomina "la reunificació" de la ciutat després de la Guerra dels Sis Dies de 1967, que per a la comunitat internacional suposa l'inici de l'ocupació israeliana de la seva part oriental.

La ministra d'Exteriors de Guatemala, Sandra Erica Jovel, present a la recepció, va rebre l'agraïment especial de Netanyahu per seguir l'exemple de Washington i traslladar també la seva ambaixada a Jerusalem dimecres vinent, amb l'assistència del president guatemalenc, Jimmy Morales. Així mateix, el cap de l'Executiu israelià va destacar que el Paraguai farà el mateix aquest mes i va assegurar que "hi ha altres països que l'estan preveient", encara que va declinar assenyalar-ne quins són perquè es tracta de "secret d'estat".

La República Dominicana, El Salvador, Hondures, Panamà, el Perú o el Paraguai són altres dels països favorables a aquest moviment que avui han confirmat l'assistència dels seus ambaixadors o encarregats de negocis a l'esdeveniment festiu.

La Secció de Visats del Consolat General dels Estats Units al barri d'Arnona de Jerusalem Oest es convertirà en la nova legació, en una cerimònia prevista per a les 16.00 hora local de demà|matí (13.00 GMT).

Els Estats Units seran el primer país en tenir la seva representació diplomàtica davant d'Israel a Jerusalem des de 2006, després que els països les retiressin quan la comunitat internacional ho va demanar per l'annexió israeliana el 1980 de la part ocupada palestina.

Els palestins han convocat per demà protestes a Gaza i Cisjordània i grups israelians pacifistes s'uniran a les que tindran lloc a Jerusalem per mostrar el seu rebuig davant el fins ara consolat.

Netanyahu ha presumit avui, al mig de l'ambient festiu de la recepció, dels assoliments|èxits assolits per Israel, inclòs el triomf de Netta Barzilai en Eurovisió: "Aquells que no volien que Israel estigui en Eurovisió tindran Eurovisió a Jerusalem el proper any".