Les xarxes socials com Instagram provoquen efectes negatius als joves? Precisament això és el que volen investigar una coalició de fiscals estatals dels Estats Units, que han afirmat que estan estudiant com la xarxa social Instagram afecta els més joves, una acció que, com no podria ser d'una altra manera, afegeix pressió a Meta, l'antiga Facebook, al voltant de possibles efectes sobre els seus usuaris. 

La coalició, liderada per fiscals de Massachusetts i Nebraska, s'està centrant en les "tècniques utilitzades per Meta per incrementar la freqüència i duració de la interacció d'usuaris joves i els danys resultants", segons informa l'agència de notícies Efe. 

En aquest sentit, els fiscals de diferents estats –demòcrates i republicans– estan estudiant si Meta ha violat les lleis de protecció del consumidor posant en risc el seu públic. 

Què diuen els jutges?

"Quan les plataformes de les xarxes socials tracten els nostres fills com a simples productes al quals manipular perquè estiguin més temps davant de la pantalla i se n'extreguin dades, és imperatiu que els fiscals generals estatals ens comuniquem amb les autoritats investigadores sota les lleis de protecció del consumidor", ha manifestat en un comunicat, que recull la mateixa agència, el fiscal general de Nebraska, Doug Peterson.

Per part seva, la fiscal general de Nova York, Letitia James, ha expressat dures paraules contra les xarxes socials de Mark Zuckerberg, que ha dit eren "extremadament perilloses i s'ha demostrat que causen danys tant físics com mentals en la gent jove".

Per què s'investiga?

La investigació es produeix després de l'atenció que han rebut els efectes d'Instagram sobre els joves després que el Wall Street Journal publiqués el setembre passat investigacions internes de l'empresa que determinaven que el seu propi producte podia generar "comparacions socials negatives" en un gran nombre d'usuaris.

Una altra de les coses o problemes que s'han assenyalat de l'aplicació és que podria comportar problemes d'imatge. Així, han exposat que pot provocar problemes d'imatge corporal, especialment en dones joves, tenint en compte el format, basat en fotografies i en imatge.

Estats que participen en la investigació

A més de Massachusetts, Nebraska i Nova York, formen part de la investigació conjunta els fiscals generals de Califòrnia, Florida, Kentucky, Nova Jersey, Tennessee i Vermont, encara que podrien ser més estats, ja que la llista completa dels participants encara no s'ha fet pública, segons recull Efe.

 

Imatge principal: un telèfon amb l'aplicació d'Instagram oberta / Unsplash